Expedičná kamera 2014

Filmový festival EXPEDIČNÁ KAMERA prináša opäť poriadnu dávku dobrodružstva, objavovania, adrenalínu a napätia. V rekordných viac ako 200 českých a slovenských mestách sa vo februári a marci bude konať už 5. ročník festivalu. Nenechajte si ujsť prehliadku najúspešnejších cestovateľských a outdoorových filmov uplynulej sezóny. Tešiť sa môžete na peší prechod jednej z najdrsnejších púští sveta, výpravu za Pygmejmi v Kongu, sólo lezenie veľkej trojky v Yosemitoch, u ktorého sa tají dych, prvý BASE jump vo Vysokých Tatrách, kaňoning a prvý prieskum nádherných kaňonov v Kanade, a ako perličku jazdenie na jednokolke v jaskyniach.

Takže čo tento rok v skratke na Expedičnej  kamere uvidíte?

Cave unicycling

/réžia: Michael  Gerrett, Katie Garrett, Veľká Británia, 2013, 7 minút, trailer/

Pozrite sa na bláznivé kúsky, ktoré dvaja Briti Steffan Thomas a Thomas Lupto predvádzajú so svojimi jednokolkami vo vnútri jaskýň. Neboja sa úzkych priestorov, bahna ani tmy.

Down the line

/réžia: Francois-Xavier“Fix” De Ruydts, Kanada, 2012, 23 minút/

Dokumentárny film sleduje Damiena a Luciu v ich úsilí o”prvú generáciu” prieskumníkov kaňonov vo Vancouveri. V okolí Squamish, dokument sleduje ich cestu hlbokými tôňami a nádhernými vodopádmi. Ich láska k objavovaniu je nebezpečná a neuveriteľne zaväzujúca. Potom, čo ste v kaňone, jediná cesta von je cesta dole.

Honnold 3.0

/réžia: Peter Mortimer, Josh Lowell, USA, 2012, 34 minút/

Alex Honnold patrí k najznámejším lezcom tejto generácie. Čo ho robí jedinečným je to, že väčšinu svojich výstupov podniká sólo a bez akéhokoľvek istenia. Tento film vás presvedčí, že Alex zvláda extrémne lezenie s chladnou hlavou a veľmi dobre vie, čo robí. Teraz sa Alex chystá na ďalší veľký kúsok – preliezť Trojicu (veľké steny v Yosemitskom národnom parku Mt. Watkins, El Capo a Half Dome) za menej ako 24 hodín. Uspeje? A s akým časom?

Pygmejovia – deti džungle 

/réžia: Pavol Barabáš, Slovensko, 2011, 53 minút/

Film Pygmejovia – Deti džungle nastavuje zrkadlo aj našej spoločnosti.”Mali sme obrovské šťastie. Po náročnom pochode a dobrodružnom hľadaní v srdci čiernej Afriky sa nám podarilo, hlboko v konžskom pralese, nájsť ukryté etnikum, ktoré ešte žije prírodným spôsobom života. Kmeň, ktorý sa ešte živí lovom a zberom, tak ako pred tisícročiami.”


Pralesní ľudia, o ktorých si svet myslí, že už nejestvujú… Práve cesta do dôb minulých, do dôb, keď tie najjednoduchšie veci prinášali ľuďom šťastie, nás priviedla k začiatkom ľudskej existencie. Je to film aj o poznaní, že mnohými zázrakmi, ktoré si v obchodných centrách nakupujeme, spôsobujeme v treťom svete veľké ľudské utrpenie… To sú slová režiséra filmu, Pavla Barabáša, ktorého unikátny dokument o najmenších ľuďoch sveta môžete vidieť aj vďaka Expedičnej kamere.

Tatry bez limitov 

/réžia: Jozef Páleník, Slovensko, 2012, 25 minút/

Partia vrcholových outdoorových športovcov prijme výzvu, aby prepísali dejiny extrémnych športových výkonov vo Vysokých Tatrách. V drsnom počasí sa im podarí zdolať zimný prelez legendárnej tatranskej steny, snow kajaková exhibícia sa končí dramaticky, šialený zimný bouldering je po mnohých pádoch nakoniec korunovaný úspechom a pri historicky prvom base jumpe vo Vysokých Tatrách z 2633 metrov vysokého Lomnického Štítu tuhla krv v žilách každému členovi tímu. Sila ľudskej vôle a túžba po zdolávaní prekážok je silnejšia ako to najnehostinnejšie horské prostredie.

The Empty Quarter 

/réžia: Alastair Humphreys, Leon McCarron, Veľká Británia, 2013, 21 minút/

Dobrodruhovia Alastair a Leon sa vydávajú na 1600 km dlhú cestu do vnútra jednej z najväčších púští na svete, do pustej končiny Rub al-Chálí  na Arabskom polostrove. Nemôžu si dovoliť ťavy, ale zostavia si vlastný vozík, na ktorom cez piesčitú a vyprahnutú púšť ťahajú náklad o váhe 300 kg. Zažijú všetko – teplo, hlad a smäd, duny a pláne, ticho a noci plné hviezd, miestnu pohostinnosť. 

Bonusové filmy:

Autana

/réžia: Alastair Lee, Veľká Británia, 2012, 55 minút, trailer/

Trojica horolezcov Leo Houlding, Jason Pickles a Sean”Stanley” Leary sa vydávajú na lezeckú expedíciu do zabudnutého kraja Amazónie, v snahe uskutočniť prvovýstup východnou stenou na impozantnú stolovú horu Cerro Autane. Aby získali prístup k posvätnej hore, musia podstúpiť rituál u miestneho šamana. 

Ti z Labského údolí

/réžia: Petr Kubík, tím: Jan Pleticha,  Simona Ulmonová, Zbyněk Homola, Česká Republika, 2013, 20 minút, trailer/

Labské údolie láka každoročne stovky lezcov. Víkend čo víkend si lezci prichádzajú vychutnať jedinečné lezenie v Labských pieskovcoch. Stovky klasických alebo moderných ciest všetkých obtiažností, dlhé vzdušné cesty s výhľadmi do údolia, zaujímavá štruktúra skaly, pestré lezenie v kolmých aj previsnutých stenách a lezecká atmosféra, ktorú dopĺňa všadeprítomná vôňa piesku sa vám ľahko”zaryje pod kožu”. 

Tam, kde to premietacie priestory umožňujú, bude súčasťou programu aj 3D film Domino: hra v podkroví strateného sveta. Dokument popisuje prieskumné výpravy do záhadných stolových hôr v pralesoch Venezuely, na ktorých sa podieľajú aj Česi, a ktoré v minulých rokoch priniesli rad objavov prínosných pre rôzne vedné odbory.

Na účastníkov festivalu čaká i bohatý sprievodný program ako prednášky cestovateľov a športovcov, výstavy fotografií…

Podrobný program a ďalšie informácie o festivale, zoznam miest a dátum premietania nájdete na webe www.ExpedicniKamera.cz.