Google do Street View pridal fotky z najvyšších hôr sveta

V špeciálnej kolekcii The World Highest Peaks pribudli v pondelok do Google Street View fotky štyroch veľhôr. Vďaka úsiliu niekoľkých zamestnancov Googlu, ktorí sa vo voľnom čase venujú horolezectvu, si môžete prezrieť základný tábor na Evereste, Kilimandžáro, argentínsky vrchol Aconcagua a ruský Elbrus.

Google Street View je projekt, ktorý bol negatívne medializovaný kvôli európskej ochrane súkromia, napríklad v súvislosti s publikovaním niektorých citlivých údajov alebo zberom dát z wi-fi sietí, okrem toho ale ide tiež o projekt, ktorý ľuďom umožňuje pozrieť sa do častí sveta, kam sa pravdepodobne osobne nikdy nedostanú.

Medzi týmito miestami nie sú len ulice veľkých miest a bežná krajina, ale aj niektoré z najzaujímavejších a najnedostupnějších miest na planéte – napríklad dno oceánov alebo Antarktída. Práve k tejto kolekcii zaujímavostí Google teraz pridal ďalšie štyri – vďaka snaženiu skupiny svojich zamestnancov, ktorí sa mimo svoju prácu vášnivo venujú horolezectvu. Ide o štyri vrcholy z takzvaných Seven Summits, najvyšších hôr každého zo siedmich kontinentov.

Dan Fredinburgh, ktorý pravidelne zlieza najvyššie hory sveta, sa na jednom horolezeckom výlete rozhodol, že by chcel niektoré z týchto hôr spracovať práve pre Google Street View. Výsledkom sú fotografie z oblasti Kilimandžára v Tanzánii, argentínskej Aconcagui, najvyššej hory sveta Everestu, kde tím zmapoval základný tábor vo výške 5364 metrov, a tiež ruský Elbrus

Dan Fredinburgh predstavil nové fotografie na blogu Googlu. Fotografie fungujú rovnako ako klasické Street View, v každom bode je teda možný pohľad dookola v uhle 360 stupňov a pomocou šípok sa možno v rámci každej série presúvať aj v priestore tak, ako sa presúval fotograf expedície. Všetky fotografie si možno prezrieť v kolekcii World Highest Peaks, všetky špeciálne kolekcie Google Street View potom nájdete TU