Horolezec Peter Hámor opäť na vrchole

Popradský horolezec Peter Hámor v utorok o 10.20 h miestneho času vystúpil na vrchol štvrtej najvyššej hory sveta Lhotse (8516 m). Vrchol dosiahol spolu s rumunským horolezcom Horiom Colibasanom a španielskym horolezcom.

Útok na vrchol začala skupina v utorok o 2.00 h miestneho času zo štvrtého výškového tábora, ktorý si postavili vo výške 7850 metrov n.m. Podľa Hámorovej manželky Márie na vrchole Lhotse bolo síce jasno, ale fúkal dosť silný vietor. Horolezci mali v pláne ešte v utorok zostúpiť do tretieho tábora (7200 m n.m.).

“Šťastná a spokojná budem až vtedy, keď budú naspäť v základnom tábore,” povedala pre SITA Mária Hámorová.

Na Lhotse vyliezol klasickou cestou západnou stenou. Ňou sa uskutočnil aj prvý úspešný výstup 18. mája 1956, keď sa na vrchol dostali Švajčiari Fritz Luchsinger a Ernst Reiss. Tou istou cestou išli aj Dušan Becík s Jozefom Justom na jeseň v roku 1988, ktorí boli prvými Slovákmi na vrchole.

Na Lhotse už bol, ale vrchol nedosiahol

“Lhotse mala byť moja prvá osemtisícovka v roku 1996. Dostali sme sa vtedy do výšky 7350 m, a museli sme to vzdať. Bola to akási nováčikovská daň. Vtedy som ani netušil, či sa ešte niekedy do Himalájí vrátim,” povedal ešte pred odchodom na tohtoročnú himalájsku expedíciu v rozhovore pre SITA slovenský horolezec.

Štyridsaťosemročný Popradčan má na svojom konte už jedenásť výstupov na osemtisícovky, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu Slovákovi.

Začal to v roku 1998 na Mt. Evereste (8848 m). O osem rokov neskôr nasledovali v rýchlom slede za sebou Broad Peak (8047 m), Annapurna (8091 m) a Čo Oju (8201 m). V roku 2007 úspešne zvládol Nanga Parbat (8126 m), ďalší rok Gašerbrum I (8068 m) a Gašerbrum II (8035 m). V roku 2010 ako prvý človek na svete druhýkrát vystúpil na Annapurnu. O rok neskôr bol jeho ôsmym vrcholom nad 8000 m Makalu (8463 m). Vlani vyliezol na Kančendžongu (8586 m) a K2 (8611 m), tentoraz pridal Lhotse (8516 m). Zo zoznamu osemtisícoviek mu ešte chýbajú Dhaulágirí (8167 m), Manaslu (8163 m) a Šiša Pangma (8046 m).

Rozprávanie o štrnástich osemtisícovkách je len akési žartovanie

“Mojou motiváciou nie je uzavrieť Korunu Himalájí. Veľa som sa rozprával s chlapcami, ktorí to zvládli. Všetci sa zhodli na tom, že keď vyliezli na desiaty kopec, začali pociťovať vonkajší tlak, najmä zo strany médií a sponzorov. Ja mám, našťastie, sponzorov, ktorí ma do ničoho netlačia. Sú to moji priatelia, ktorí horám rozumejú. Keď sa rozprávame o štrnástich osemtisícovkách, je to vždy len akési žartovanie.”

“Je pravdou, že každý normálny človek ide rád tam, kde ešte nebol. Priznávam, že aj ja mám chuť liezť predovšetkým na kopce, na ktoré som doteraz neliezol. Nezavrhujem však ani myšlienku vrátiť sa s nejakou dobrou partiou na niektorý z kopcov, na ktorých už som stál. A trebárs aj na úkor poslednej štrnástej osemtisícovky,” tvrdil Peter Hámor.

– zdroj: SITA –