Horomil Fest | 5. ročník

Priatelia, kamaráti, milovníci hôr. Babie leto v Považskej Bystrici patrí už tradične festivalu HOROMILFEST, ktorého jubilejný 5.ročník bude mať „našlapaný“ program, ako nikdy predtým! Výročie treba poriadne osláviť a tak sme program plný zaujímavých filmov a prezentácii rozdelili do troch dní.

V priestoroch Kina Mier v centre Považskej Bystrice sa diváci môžu tešiť na Pavla Barabáša. Najskôr na jeho 3 kvalitné filmy, a v sobotu aj na jeho osobnú účasť a špeciálne pripravenú prezentáciu pozostávajúcu z videí, ktoré nikde inde neuvidíte.

Tomáš Hulík vo svojej prednáške predstaví svoje najslávnejšie fotografie, z ktorých boli mnohé publikované aj v National Geografic. Rasťo Hatiar zase dovolí divákom Horomilfestu nahliadnuť do pripravovaného filmu Slepá dôvera o výstupe nevidiaceho Juraja Prágera na najvyššiu horu Európy Mont Blanc. Zrakovo hendikepovaný športovec sa zúčastní prezentácie aj osobne. O svojej ceste zo Slovenska do cieľa slávnej Tour de France na špeciálne upravenom bicykli, porozpráva divákom Marián Ligda, extrémny hendikepovaný športovec. Majo po úraze chrbtice v roku 2005 ostal na invalidnom vozíku, no športu sa aktívne venujem naďalej, hlavne freeride lyžovaniu.

Nemenej zaujímavá bude aj prezentácia lezca Michala Sabovčíka, ktorý spolu s kamarátom Adamom Kadlečíkom vyskúšali jeden z najväčších extrémov, ktorý sa na Slovensku dá zažiť. Za 15 dní sa im podarilo prejsť celý tatranský hrebeň v dĺžke 82 km a zdolať pritom 92 vrcholov. Unikátnu cestu si zvolila aj skupina slovenských pútnikov, ktorí prešli púť od Levoče do Santiaga de Compostely. O svojich zážitkoch zo šialenej cesty naprieč Južnou Amerikou na 55-ročnej JAWE 250 vyrobenej práve v Považskej Bystrici, porozpráva dobrodruh a cestovateľ Marek Slobodník.

Jedným z top hostí na tomto ročníku Horomil Festu bude aj legendárny český lezec a naozaj výborný rozprávač Marek”Mára” Holeček, ktorý sa divákom predstaví s prednáškou”Nedeľa nikdy neprichádza”. Milovníci cyklistiky a downhilu sa zase môžu osobne tešiť na majstra sveta Filipa Polca, ktorý na svojom bicykli vyskúša aj kinosálu mestského kina Mier. Program samozrejme dopĺňa ďalšie množstvo slovenských filmov od autorov ako napríklad Zdeno Vlach, Braňo Molnár, Martin Grajciar a zaujímavý sprievodný program, ako výstava fotografií a expozícia zbierky vypreparovanej fauny Považia Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Horomilfest pokračuje aj v nedeľu, počas ktorej môžu milovníci prírody navštíviť Dúpnu jaskyňu v Strážovských vrchov a lezci budú mať vďaka Horolezeckému klubu Manín PB bezplatne k dispozícii jednu z najmodernejších lezeckých stien na Slovensku. Milovníci cyklistiky a histórie zase môžu vyskúšať kombináciu týchto dvoch záľub. V nedeľu si môžu vychutnať unikátnu komentovanú prehliadku na bicykloch mestom Považská Bystrica.

Viac o programe nájdete na internetovej stránke: www.horomilfest.sk