HORY A MESTO 2013 – filmové chuťovky 1

Tohtoročný festival HORY A MESTO má v programe už tradične aj víťazné filmy z festivalu VIMFF v kanadskom Vancouveri. Dokumenty mapujú rôzne odvetvia – lyžovanie, dobrodružné objavovanie vzdialených kútov sveta, klasické aj himalájske lezenie. Všetky filmy, ktoré zabodovali v Kanade, budú mať na Slovensku svoju premiéru.

Medzinárodný festival horských filmov vo Vancouveri sa skončil len 17. februára a jeho riaditeľ Alan Formánek, ktorý je zároveň programovým riaditeľom Hory a mesto, už potvrdil účasť víťazných filmov. Medzi nimi je aj aktuálny držiteľ najvyššieho ocenenia Grand Prix, austrálsky film Crossing The Ice. Celovečerný dokument mapuje výpravu dvoch austrálskych dobrodruhov Jamesa a Justina, ktorí sa rozhodli absolvovať expedíciu a dosiahnuť Južný pól. Výpravu do neprebádanej oblasti podnikli bez akejkoľvek vonkajšej podpory, len vlastnou silou. Cesta nekonečným ľadom bola dlhá 1140 km a oni ju prešli dvakrát – tam a späť. Tri mesiace bojovali s únavou, hladom, takmer nepretržitým podchladením, omrzlinami a nebezpečnými trhlinami medzi ľadovými kryhami.

„Pred cestou sme sa dohodli, že budeme túto expedíciu dôsledne dokumentovať. Takže sme nakrúcali za všetkých okolností, nech sa dialo čokoľvek, napríklad kríza alebo hádky. Inštalovaním kamery a vracaním sa po ňu sme často stratili mnoho času. Ale stálo to za to,“ povedal dvadsaťdeväťročný Justin, ktorý film režíroval. I keď nemá filmárske vzdelanie, je to už jeho druhý expedičný film, čo dokazuje, že zanietenosť a totálne oddanie pre outdoor dokáže dokonale spájať vášeň pre dobrodružstvo a schopnosť sprostredkovať zážitky ďalej.”


Aj druhý film má v názve „ľad“, volá sa Chasing Ice a z tohtoročného VIMFF si odniesol cenu za najlepší environmentány film. Vyše hodinový americký dokument rozpráva príbeh muža,  ktorý zbieral nespochybniteľné dôkazy o tom, ako sa naša planéta mení. Časozberný film režiséra Jeffa Orlowského prináša svedectvo, ako sa topia ľadovce v oblasti Severného pólu, a predstavuje vývoj na ploche niekoľkých rokov. Vizuálne podmanivý film sa vyznačuje silnou znepokojivou témou, doloženou hodnotným vedeckým výskumom a navyše je spracovaný na vysokej filmárskej úrovni. Aj preto sa stal v Kanade hitom nielen na spomínanom festivale, ale aj v kinodistribúcii mimo festivalu.

Z oblasti snehu je aj ďalší film – Further, ktorý vo Vancouveri zabodoval v kategórii „ski mountaineering“ (horské lyžovanie). Americký dokument prináša kombináciu obdivuhodných športových výkonov v horskom lyžovaní a zábery z odľahlých oblastí Japonska, Nórska, Rakúska, Kalifornie a Aljašky. Režisér Jeremy Jones a jeho tím zlyžovali dovtedy neprebádané náročné terény, kde sa bežne nelyžuje.

Toto je len malá filmová chuťovka z celého”menu”, ktoré nás na festivale čaká. Info o ďalšch filmoch vám prinesime v ďalšom článku. Tak nezabudnite, štrnásty ročník Hory a mesto sa uskutoční od 10. do 14. apríla 2013 v Cinema City v bratislavskom Auparku.