HORY A MESTO 2013 – filmové chuťovky 2

Festival HORY A MESTO neustále inšpiruje ľudí z mesta a ukazuje im, ako sa dá aktívne pristupovať k životu, ako sa obohatiť o nové zážitky a rozmery. Gro tohto päťdňového festivalu tvorí filmová prehliadka s vyše päťdesiatimi filmami, hostia s multimediálnymi prezentáciami a cestokluby KINO SVET. V programe festivalu majú svoje pevné miesto aj filmy, ktoré zabodovali na medzinárodnom festivale v Kanade, a na Slovensku budú mať svoju premiéru.

Jedným z nich je aj poľský film Art of Freedom, ktorý predstavuje fenomén alpského himalájskeho lezenia, a  ktorý mal vo Vancouveri veľký úspech. K téme zlatý vek poľského zimného himalájizmu, ktorému patria 70. a 80. roky, príde na festival aj hosť Alek Lwow. Práve Poliaci priniesli do Himalájí svojou svedomitosťou, vytrvalosťou a tímovosťou originálny štýl lezenia. Cenné je, že túto tému spracovali mladí režiéri, ktorí do nej vniesli čerstvý, nový pohľad.

V Himalájach sa odohráva aj ďalší film, vancouverský víťaz v kategórii horská kultúra – Himalayan Gold Rush. Francúzsky celovečerný dokument prináša iný pohľad na Himaláje, na ich domácich obyvateľov, ktorí svoj život a najmä živobytie podriadili hľadaniu nesmierne vzácneho koreňa Yarsagumbu. V čase sezóny ho domáci Nepálčania chodia hľadať do ťažko dostupných oblastí, niekedy až vo výškach 5500 metrov. Tento spôsob obživy je nebezpečný, preto sa porovnáva s legendárnou „zlatou horúčkou“. Toto „nepálske zlato“ sa vykupuje za ohromné sumy, ktoré výrazne prevyšujú ceny za klasické zlato. Vzácny koreň sa využíva na výrobu liekov.

Obľúbený vancouverský festival s tradíciou, ocenil tohto roku jedenásť filmov, z toho deväť uvedie slovenský festival Hory a mesto. V jeho programe majú samozrejme miesto aj iné filmy, medzi nimi už tradične aj viacero slovenských. Pestrá kolekcia viac ako 50 dokumentov je z rôznych oblastí. Prinášajú dobrodružstvo, svedectvo o ľudskom nasadení, dych vyrážajúce športové výkony a zároveň pohľad na neznáme, nedostupné kúty sveta. Tento rok v sekcii ZEM bude jednoznačne prevládať ľad a fascinácia mrazivých oboch pólov.

Filmová prehliadka festivalu má súťažný charakter. Filmy bude hodnotiť medzinárodná odborná porota v zložení: dhoročný priateľ festivalu Hory a mesto horolezec Alek Lwow z Poľska, nemecký filmár Kerim Jaspersen, ktorý získal v roku 2010 v Bratislave Cenu poroty za svoj krátky film o lietaní Rush Hour Dream, slovenská filmová teoretička Daniela Chlapíková, a laureát Grand Prix spred troch rokov za film Strážca divočiny, Slovák Robert Rajchl. Súťaží sa v kategóriách: Zem, Skala, Voda, Vzduch a ďalej sa udeľujú Cena literárneho fondu pre najlepší slovenský film, Cena adidas Terrex pre začínajúceho slovenského filmára, Cena v kategórii V4 a napokon cena Grand Prix.

Kompletný program 14. ročníku festivalu, ktorý sa uskutoční od 10. do 14. apríla 2013 v Cinema City v bratislavskom Auparku, si môžete pozrieť tu.