Hory a mesto – veľké finále

14. ročník medzinárodného filmového festivalu HORY A MESTO je úspešne za nami. A čo všetko ste mohli vidieť a zažiť? Pestrú kolekciu viac ako 50 dokumentov z domácje i zahranničnej tvorby, z rôznych oblastí a kútov sveta, multimediálne prezentácie športovcov, dobrodruhov a cestovateľov, bohatý sprievodný program a množstvo zaujímavých osobností. Súčasťou festivalu bola aj filmová súťaž, ktorá vyvrcholila včera, v rámci záverečného ceremoniálu, prehliadkou víťazných filmov a dekorovaním najlepších filmárov.

Filmová porota v zložení Daniela Chlapíková, Alek Lwow, Kerim Jaspersen a Robert Rajchl ocenila tieto filmy:

GRAND PRIX (cena za najlepší film)

Naháňanie ľadu – Chasing Ice (USA, 74 min, 2012, réžia Jeff Orlowski)
– za dôkladný, globálny pohľad a sugestívne poukázanie na ohrozenie našej planéty v podobe globálneho otepľovania, prerozprávané cez príbeh o hlbokom nasadení a presvedčení fotografa Jamesa Baloga.

CENA LITERÁRNEHO FONDU 

Mercúň  (Slovensko, 18 min, 2012, réžia Martin Jurza) 
– za ľudský dokumentárny pohľad na život významného slovenského vedca Pavla Balla a za vykreslenie jeho silného puta/ spojenia s tatranskou prírodou.

V4 PRIX

Umenie slobody – Art of Freedom (Poľsko, 70 min, 2012, Réžia Marek Kłosowicz & Wojtek Słota)
– za precízny záznam dôležitej časti histórie „zlatého veku“ poľského aj svetového alpinizmu, s poukázaním na spoločenské a politické súvislosti v strednej Európe.

CENA ADIDAS TERREX pre začínajúceho filmára 

Nad nami (Slovensko, 12 min, 2012, réžia Patrik Paulínyi)
– Za pútavé vykreslenie vnútorného sveta mladého športovca a uvedomenia si jeho pocitu zodpovednosti voči sebe a svojmu okoliu. 

VZDUCH

Zabijácka krása (Slovensko, 18 min, 2012, réžia Rastislav Hatiar)
– za výnimočné zobrazenie veľkého paraglajdového výkonu.

VODA

Krížom cez ľad – Crossing the Ice (Austrália, 63 min, 2012, réžia Justin Jones)
– film o kamarátstve, adrenalíne, humore a porozumení dvoch austrálskych dobrodruhov, podľa poroty druhý najlepší film festivalu. 

ZEM

Zlatá himalájska horúčka – Himalayan Gold Rush (Francúzsko, 52 min, 2012, réžia Eric Valli)
– za komplexnú výpoveď o sociálnom dopade zberu čarovnej huby yarsagumbu a za poukázanie na protiklady spôsobu života v meste a horách.

SKALA

Verticalmente démodé (Taliansko, 19 min, 2012, réžia Davide Carrari)
– za poetickú filmovú výpoveď o vzťahu zrelého lezca a jednej skaly.

Podrobný report j jednitlivých dní festivalu a všetko podstatné čo sa tam v priebehu tých 5 dni stalo si prečítajte tu.

Súčasťou festivalu HORY A MESTO bola i foto súťaž. Víťazov jednotlivých kategórii taktiež vybrala porota. Vyhlásenie tých najlepších ako i odovzdanie cien sa uskutočnilo už v stredu. Víťazom hlavnej kategórie sa stal Richard Vdovjak s fotkou Hrboľatý. A ako dopadli ostatné kategórie si môžete pozrieť tu:

CENA GRAND PRIX

Richard Vdovjak – „Hrboľatý“

“Krasové pohorie v okolí rieky Li vytvára výnimočnú prírodnú scenériu. Pravdou je, že plavba člnmi po rieke sa už stala modernou a masovou turistickou atrakciou. Keď sa ale človek vyberie na pešo po vlastnej osi pozdĺž rieky, za pár hodín akoby vstúpil do iného sveta, inej éry. Má šancu stretnúť pôvodných obyvateľov tejto krásnej oblasti, ktorí stále obrábajú svoje malé políčka tradičnými spôsobmi.”