Kilian stanovil nový rekord na Matterhorne

Keď v roku 1995 vynikajúci sky bežec a predovšetkým majster v behu dole kopcom Bruno Brunod dobiehal pri svojom rekordnom pokuse na trati Cervinia – Matterhorn – Cervinia späť do mesta a krátko po tretej hodine po štarte sa ozval výstrel, ktorý mal avizovať divákom v cieli, že sa už blíži, nikto tomu nemohol uveriť. Bruna vtedy pri jeho príprave na rekord a jeho dosiahnutie podporovali tí, ktorí aj dnes stoja vo vedení ISF (International Skyrunning Federation) Lauri van Houten a Marino Giacometti. Pre všetkých to bol neuveriteľný zážitok vidieť Bruna dobiehať tú strašne ťažkú trať v úplne neuveriteľnom čase 3:14:44.

Vtedy asi nikto nemohol tušiť, že sa tu v Cervinii Bruno, Lauri aj Marino zídu po osemnástich rokoch znovu, aby videli to, čo normálny človek nemôže pochopiť. V čase, keď Bruno finišoval v Cervinii, liezol už a behal po Pyrenejách malý osemročný chlapec, ktorý predovšetkým vďaka svojim rodičom, získal pre hory taký cit, že by som ho snáď mohol prirovnať k inštinktom divokých horských zvierat, kamzíkov, horských kôz a podobne. Tento chlapec, ako neskôr hovorí, začal zhruba v pätnástich rokoch snívať sen, že raz skúsi bežať po rovnakej trati ako Bruno a zlepšiť tento rekord.

Z malého clapca absolútna jednotka

Z toho chlapca sa časom stala absolútna jednotka v horských sky behoch a ak mal mať niekto šancu na prekonanie toho mnohoročného Brunoveho rekordu, mohol to byť naozaj len majster v najťažšom teréne a bežec bez zábran a strachu, Kilian Jornet.

Kilian je cieľavedomý a systematický človek a svoje ciele si dokáže nielen vysnívať, ale aj dôkladne plánovať ich uskutočňovanie. Plán prekonať rekord na Matterhorne nevznikol zo dňa na deň, bol dôkladne pripravovaný a Kilian vedel, že je potrebný úplne špeciálny tréning priamo v mieste, aby mohol mať šancu. Všeobecne bolo známe, že Bruno v príprave na rekord vybehol hore a späť tridsaťkrát, aby dostal do hlavy každý kameň a mohol teda predovšetkým nadol bežať čo najrýchlejšie.

Kilian podľa svojich slov na to nemal toľko času a hovoril, že sa bude musieť uspokojiť maximálne s polovicou. Otázkou je, či to pri svojom časovom vyťažení vôbec stihol. Po European Skyrunning Championships v Taliansku, kde Kilian vyhral všetky tri disciplíny, teda všetku svoju pozornosť obrátil k Matterhornu a tréningu na tomto vrchu. Len raz si v priebehu prípravy”odskočil” cez kopec do Zinalu, aby sa ako dvojnásobný víťaz tohto závodu zúčastnil oslavy 40. výročia najstaršieho SkyRace v Európe.

Súhra všetkých faktorov je dôležitá

Je jasné, že pri podobných pokusoch o rekord je nutná súhra všetkého, vrátane počasia. Rozhodnutie o termíne pokusu teda prišlo deň vopred a bolo stanovené na 21.8.2013. Štart bol nastavený na 15:00, aby aj na menej frekventovanej ceste Lion Ridge (klasifikácia AD + / III) bola čo najmenšia šanca na kolíziu s turistami. Dnes je pre výstup na Matterhorn viac používaná cesta Hörnli Ridge .

Od kostola v Cervinii z nadmorskej výšky 2006 štartuje Kiliana duchovný otec skyrunningu a súčasný prezident ISF Marino Giacometti. Kilian ostro vybieha a všetci mu v tej chvíli môžu predovšetkým držať päste, aby sa v zdraví vrátil po dosiahnutí vrcholu Matterhornu vo výške 4478.

Kilian od začiatku nenecháva nikoho na pochybách, že to myslí s rekordom vážne, a že na to naozaj má. Neustále je v náskoku na Brunov rekord a na vrchole je zhruba o 14 minút rýchlejší v čase cca 1:56. Teraz sa ukáže, či je Kilian skutočne tak dobrý v behu dole ako bol Bruno. Je to nepochopiteľné a snáď aj trochu za hranou bežiaci Kilian je aj v bežaní dolu kopcom rýchlejší ako Bruno o viac ako 8 minút a celkovo tak prekonáva časom 2:52:02 čas Bruna o 22 minút a 42 sekúnd.

Priateľ, poradca a”šporťák” telom i dušou Bruno, patrí k jedným z prvých gratulantov. Tak, ako sa zdal dobeh a čas Bruna v roku 1995 neprekonateľný, čas a rekord Kiliana bude mať asi ešte dlhší život. Nezostáva než obdivovať také výkony a povedať “Gratulujeme, si skvelý”.

zdroj: http://skyrunning.cz