Kliešte a ochrana pred nimi

Pri pobyte v prírode na náš čakajú okrem príjemne strávených chvíľ aj niektoré nástrahy. Jednou z nich sú určite kliešte.

Kliešťová sezóna je od apríla do októbra. Kliešť na ľudí a zvieratá prenáša najmä vírus kliešťovej encefalitídy a baktérie vyvolávajúce lymskú boreliózu, anaplazmózu a tularémiu. Povedzme si teda základné pravidlá ochrany pred kliešťami.

Kliešť má špeciálny senzorický orgán, ktorý vníma pachy teplokrvných živočíchov a iniciuje jeho aktivitu a pripravenosť preskočiť z trávy, kde sa ukrýva, na hostiteľa. Kliešť sa na povrchu tela najčastejšie prisaje na teplé, spotené miesta, kde je jemná pokožka (ako napr. kolenné jamky, podpazušie, pod prsníky, medzi stehná).

Kliešte sa udržujú vo vrstve zelene cca 0,5 – 1 m nad zemou, kde nachádzajú potrebnú vlhkosť. Vyskytujú sa vo vhodných biotopoch, najmä v zmiešaných a listnatých lesoch a v terénoch s krovinami. Najčastejšie ich nájdeme v nižších polohách, ale ich výskyt bol zaznamenaný aj v nadmorskej výške 800 – 1 000 m n.m.

Výskyt kliešťov na území Slovenska s možnosťou infekcie encefalitídou.

Kliešťová encefalitída

Prvé príznaky ochorenia majú podobu chrípky. Druhá fáza je sprevádzaná bolesťami hlavy, vysokými horúčkami. V prípade neskorého vyhľadania lekárskej pomoci hrozí trvalé poškodenie nervového systému.

Lymská borelióza

Má podobné príznaky ako viróza – zvýšená teplota, zimnica, bolesti v krku, prípadne aj zvracanie. Okrem toho sa u väčšiny postihnutých do 10 dní objaví červená škvrnka v oblasti prisatia. Keď sa začne zväčšovať a dorastie do veľkosti asi 5 cm, neváhajte a choďte k doktorovi, ktorý vám dá antibiotiká. V opačnom prípade sa do troch mesiacov môže vážne poškodiť nervový, kĺbový alebo kardiovaskulárny systém.

Aké sú základné pravidlá pre ochranu pred kliešťami?

  • v sezóne vždy používajte repelent proti kliešťom
  • zvážte impregnáciu odevu
  • v oblasti so zvýšeným výskytom prispôsobte svoj odev (svetlé oblečenie, dlhé rukávy a nohavice, nohavice zastrčené v topánkach)
  • neodpočívajte na okrajoch lesa v nízkom poraste s vysokou trávou
  • po návrate z prírody sa prezlečte, vytrepte odev a prezrite si telo
  • prisatého kliešťa odstráňte čo najskôr
  • miesto prisatia najskôr dezinfikujte, potom kliešťa rovno vytiahnite pinzetou tak, aby ste ho nerozmliaždili a nedostali sa do styku s obsahom jeho čriev (môžete sa nakaziť dotykom), miesto opäť dezinfikujte. Žiadne vykyvovacie, či šróbovacie metódy nie sú vhodné. Kliešť musí ísť čím skôr von, aby sa znížila možnosť nákazy.
  • ak v dobe blízkej po vytiahnutí kliešťa pozorujete príznaky podobné chrípkovému ochoreniu, alebo miesto po vytiahnutí ostalo začervenané, upozornite na to svojho lekára

Ako kliešťa správne vybrať?

Pri vyberaní kliešťa treba zvoliť čo najšetrnejší postup. Najjednoduchšie je ho čo najskôr potrieť mydlovou vodou, v žiadnom prípade nie olejom. Ten obsahuje látku, ktorá by ho začala dusiť a dávením by mohol do organizmu preniesť infekciu.

Najlepšie je použiť pinzetu alebo kartičku určenú na vyberanie kliešťa, ktorú predávajú v lekárni:

potrite kliešťa mydlovou vodou, alkoholom, alebo dezinfekčným prípravkom
kliešťa zachyťte na povrchu kože a jemným ťahaním ho pomaličky vytiahnite
kliešť nie je skrutka, nemôže sa vy točiť z tela v smere hodinových ručičiek – môže sa totiž stať, že jeho hlavička zostane v koži, v takom prípade treba vyhľadať lekára.
Po vybratí kliešťa miesto dôsledne vydezinfikujte


zdroj: abysportnebolel.sk + internet