Lavínová karta Stop or Go

Veľká väčšina lavínových obetí sú vyznavači outdoorových športov, ako skialpinisti, snowboardisti, freerideri či alpinisti, ktorí zhruba v 90% prípadov uvoľnili lavínu sami. Pri pohybe v zasnežených horách, preto musí byť jednou z najdôležitejších súčastí ich prípravy, znalosť problematiky lavínovej prevencie.

V lavínovej karte sú zhrnuté zásady rozhodovania sa pri lavínovom ohrození podľa stratégie „STOP or GO“, ktorú zostavil rakúsky lavínový odborník a horský vodca Michael Larcher.

Vznik lavíny vieme predvídať vždy len s určitou pravdepodobnosťou, ale nikdy nie na 100 %. Pri doržiavaní určitých zásad správania sa v lavínovom teréne a uvedenej stratégie môžeme výrazne znížiť riziko lavínových nehôd a nešťastí.

Návštevník zimných hôr musí odpovedať na dve skupiny otázok:

  Prvá skupina – tzv. Kontrola 1 – sa týka závislosti stupňa lavínového nebezpečenstva a sklonu terénu, v         ktorom sa má návštevník pohybovať.

  Druhá skupina – tzv. Kontrola 2 – sa týka aktuálnych poveternostných a snehových pomerov, ktoré               návštevník hôr musí zistiť počas svojej túry a zodpovedať si na ne.

Ďalej sa na karte nachádzajú rôzne informácie o plánovaní túr, medzinárodná päťdielna stupnica lavínového nebezpečenstva, rôzne doporučenia a kontakty na Horskú záchrannú službu.

Kartu nájdete v strediskách HZS alebo si ju môžete stiahnuť a vytlačit priamo tu:  STOP or GO 

tajný text. Ak si ho našiel, nikomu to nehovor:D

Pre viac info klikajte na: laviny.sk