Modrý krvavý Supermesiac. Pripravte sa na veľkú nebeskú udalosť

Už zajtra čaká, na všetkých milovníkov astronómie či amatérskych pozorovateľov, vzácna a pozoruhodná nebeská udalosť, ktorá sa vyskytuje iba raz za 150 rokov. V jeden deň, konkrétne 31. januára, sa totiž budú konať súčasne tri samostatné nebeské udalosti – supermesiac, modrý mesiac a úplné zatmenie mesiaca.

Len pre ozrejmenie, supermesiac je termín, ktorý sa používa na opis stavu, kedy je mesiac najbližšie k zemi. V tejto dobe je o 15% jasnejší a o 30% väčší ako obyčajný mesiac. To sa deje v pravidelných intervaloch v priemere každý rok až dva. Keďže má mesiac eliptickú obežnú dráhu, v určitom období sa nachádza až o 48 280 kilometrov bližšie k našej modrej planéteModrý mesiac nemá nič spoločné s farbou, ale označuje sa tak druhý spln v jednom mesiaci. Nakoľko už na začiatku januára jeden spln bol. Keďže sa lunárny a kalendárny mesiac nezhodujú, z času na čas sa stane, že namiesto 12 splnov je ich v jednom roku až 13. Deje sa to pomerne často – zhruba každého 2,7 roku.

A krvavý mesiac je fráza používaná na opis mesiaca počas jeho úplného zatmenia. Vtedy naša Zem prechádza medzi mesiacom a slnkom a niektoré vlnové dĺžky svetla zo slnka prechádzajú zemskou atmosférou a odrážajú sa na Mesiaci, tak, že mu dodávajú dramatickou červenú farbu.

Super-Blue-Blood-Moon-January-31-2018-1866-800x419

Modrý krvavý Supermesiac bude možné pozorovať kdekoľvek, aj keď niektoré oblasti sveta budú môcť vidieť len čiastočné zatmenie. Celý priebeh zatmenia budú môcť vidieť ľudia obývajúci západnú časť Severnej Ameriky, strednú a východnú Áziu, Indonéziu, Nový Zéland a väčšinu Austrálie.

Táto kombinácia sa opakuje vôbec prvýkrát od druhej polovice 19. storočia. Ak však prvý termín nestihneš, tak bude ešte repríza presne na konci marca.