Najkrajšie jaskyne sveta

Jaskyne sú zaujímavé prírodné výtvory, ktoré už od dávnych čias fascinujú ľudí svojou mystickou krásou a tajomnom. Na Slovensku je známych vyše 6200 jaskýň. Najrozsiahlejší je systém Demänovských jaskýň dlhý vyše 35 kmNajhlbšie sú Hipmanove jaskyne na Krakovej holi v Nízkych Tatrách, ktorých vertikálne rozpätie je 495 m. My sa teraz ale zameriame na zaujímavé jaskyne vyskytujúce sa mimo hraníc SR. Konkrétne na 9 úžasných jaskýň sveta. 

1. Jaskyňa Hang Son Doong, Vietnam

Jaskyňa sa nachádza v provincii Quang Binh a v súčasnej dobe je považovaná za najväčšiu jaskyňu na svete. Je 200 metrov široká, 150 metrov vysoká, a dlhá asi 9 kilometrov. Bola objavená už v roku 1991 miestnym obyvateľom Ho Khanhom, ale nikto sa neodvážil preskúmať ju. Až v roku 2009 sa dovnútra pustili Britskí jaskyniari, ktorí ju dôkladne preskúmali a odhalili svetu. Hang Son Doong je jedna z najfascinujúcejších jaskýň na svete. A myslím, že obrázky hovoria samé za seba.

2. Mendenhallské ľadové jaskyne, Aljaška, USA

Úžasná jaskyňa, dlhá takmer 20 kilometrov, sa nachádza pod ľadovcom Mendenhall medzi ľadovým poľom Juneau a jazerom Mendenhall. Z dôvôdu globálneho otepľovania sa topia okolité ľadovce a tým sa vzhľad tejto jaskyne neustále mení.

3. Jaskyňa svietiacich červov, Waitomo, Nový Zéland

Nový Zéland je krajina plná prírodných krás. A jednou z nich je aj Waitomo jaskyňa, ktorá leži na severnom ostrove NZ. V tejto jaskyni žije endemický hmyz Arachnocampa Luminosa, ktorého larválne štádia majú luminiscenčnú schopnosť, čo spôsobuje, že jaskyňa svetielkuje.

Arachnocampa sa vyskytuje len na Novom Zélande, kde sa ich snažia chrániť. V jaskyni je, za pomoci špičkovej technológie, monitorovaná kvalita ovzdušia, teplota, vlhkosť a množstvo CO2. Z toho dôvodu púšťajú do jaskyne len obmedzený počet ľudí denne.

4. Ľadová jaskyňa Eisriesenwelt, Rakúsko

Eisriesenwelt (čo sa dá preložiť ako”Svet ľadových obrov”) je prírodná vápencová, ľadová jaskyňa, ktorá sa nachádza asi 40 km južne od Salzburgu. Jedná sa o najväčšiu ľadovú jaskyňu na svete s dĺžkou cez 42 km a s úžasnou ľadovou výzdobou. 

5. Mramorová katedrála, Čile

Jaskyňa sa nachádza v strede jazera General Carrera v Patagónii. Jedná sa  o systém jaskýň a tunelov z mramoru, neustále formovaný vodou, ktorý ponúka stále sa meniacu nádhernú farebnú hru. 

6. Jaskyňa Devetashka, Bulharsko

Táto nádherná jaskyňa je tiež nazývaná Maar alebo Oknata (OČI), vzhľadom k počtu otvorov v strope (7 otvorov). S prestávkami bývala obývaná v takmer každej historickej dobe. Najstaršie stopy ľudskej prítomnosti sa datujú do polovice mladšej doby kamennej. 

7. Jaskyňa Fingal, Škótsko

Jaskyňa sa nachádza na neobývanom ostrove s názvom Staffa. Je vysoká 21 metrov a 82 metrov hlboká. Nazýva sa aj jaskyňa melódie, kvôli harmonickým zvukom, ktoré v jej blízkosti môžete počuť. Toto zaujímavé miesto inšpirovalo a inšpiruje mnoho ľudí napr. Julesa Verna či Pink Floyd.

8. Škocjanské jaskyne, Kras, Slovinsko

Úžasný jaskynný, vápencový systém vytvorený podzemnou riekou Reka, sa nachádza v oblasti Kras na juhovýchode Slovinska. Celkova dĺžka je okolo 6 km, ale úžasný  je vertikálny rozdiel medzi najnižším a najvyšším bodom jaskyne. Je to okolo 205 metrov. Systém zahŕňa prepadnuté závrty a jaskyne viac než 200 metrov hlboké a s mnohými vodopádmi.

9. Jaskyňa obrých kryštálov, Chihuahua, Mexiko

Veľkolepá jaskyňa sa nachádza 300 m pod povrchom. Jeho hlavná komora obsahuje najväčšie seleničitanové kryštály na svete. Niektoré z nich dosahujú dĺžku 11 metrov a 4 metre v priemere a vážia asi 55 ton. Podmienky sú tu veľmi extrémne, s konštantnou teplotou 58 °C a s vysokou vlhkosťou. Je to veľmi nebezpečné prostredie a bez potrebného vybavenia by sa človek nemal zdržiavať viac ako 10 minút.