Najlepší východ slnka na svete + VIDEO

Ležanie na pláži a studené pivo v ruke pri sledovaní západu slnka, je jedným z najlepších potešení cestovateľa. Ale je tu niečo oveľa úžasnejšie čo vás prinúti vstať z postele v čierno-čiernej tme a „štverať“ sa rozospatých na vrcholky hôr alebo na okraj útesov. Je to krásny pohľad na východ slnka, ktorý si v celej jeho kráse vychutnáte práve z týchto miest. My vám teraz ukážeme sedem miest na svete, ktoré vás podľa Lonely Planet, očaria krásou vychádzajúceho slnka.

1. Uluru, Austrália

Najväčší prírodný zázrak centrálnej Austrálie je najlepšie sledovať, keď za ním práve vychádza slnko. Budete musieť vstávať ešte pred 4 aby ste predbehli všetkých ostatných a našli si tak najlepšie miesto na pozorovanie. Ale určite to stojí za to. Obloha sa postupne začne pred vami meniť z atramentovo čiernej na fialovú, zelenú, modrú až napokon slnko odhalí červenú skalu Uluru v žiare svetla a vy budete svedkami úžasného divadla, na ktoré budete ešte dlho spomínať.

2. Mount Batur, Bali

Východiskovým bodom výstupu na horu Batur je indonézske mesto Ubud, odkiaľ je najlepšie vyraziť už o 2 ráno a ísť dych berúcim tempom, aby ste stihli úsvit včas. Odmena je ale zaručená. Výhľad cez jazero k týčiacemu sa vrchu Agung a cez oceán na susedný ostrov Lombok, patrí k tomu najkrajšiemu, čo môžete pri ceste po juhovýchodnej Ázii zažiť a vidieť. 

3. Jazero Inle, Myanmar – Barma

Stráviť noc v dome, postaveného na drevených koloch, na obrovskom barmskom jazere Inle a na úsvite obdivovať veľkolepú krásu, bez toho aby ste sa museli posunúť o viac než päť metrov od postele na balkón. Pred vami sa na pozadí rozprestierajú hornaté kopce, rybári vyrážajúci na lov s ich typickými loďkami, na jazere plávajú rozkvitnuté „záhrady“ a to všetko zahalené do prvých slnečných lúčov. Alebo môžete len tak sedieť, popíjať niečo dobré a nechať sa unášať krásou ranného slnka a potom sa vrátiť do postele a „zakutrať sa“ naspäť pod perinu. Kto z nás by to nechcel zažiť.

4. Bryce kaňon, USA

Unikátne skalné útvary majestátne žiariace vo svetle vychádzajúceho slnka, a keď toto miesto navštívite v zime, bonusom sú zasnežené vrcholky, vďaka čomu toto miesto pôsobí ešte viac kúzelne. Pohľad na Bryce kaňon je jednoducho úžasný.

5. Delta rieky Okavango, Botswana

Východ slnka je asi najlepší čas kedy môžete v Botswane pozorovať rozmanité druhy živočíchov v celej ich kráse. Je to aj najlepší čas na safari, veď číhajúce krokodíly na hladine, hrochy, pasúce sa gazely či slony, prvé ranné lúče odrážajúce sa od obrovskej delty v ranných lúčoch slnka sú proste úžasné.

6. Hora Fuji, Japonsko

Lezenie na najvyššiu horu Japonska nie je v žiadnom prípade jednoduché. Najlepší čas kedy je hora bez snehu sú letné mesiace. Väčšina turistov využíva na výstup známy Yoshida trail, ktorý ponúka úžasný výhľad na ranné slnečné lúče prenikajúce z oblakov.

7. Ostrovy Shetland, Škótsko

Najsevernejšie ostrovy Británie ponúkajú jedny z najlepších výhľadov na východ slnka v Európe. Najlepší čas na pozorovanie je skorá jar alebo neskorá jeseň. V lete je, kvôli severnej polohe ostrovov, slnko na oblohe len pár hodín. Ostrov je turistami navštevovaní len minimálne, čo vám zaručí potrebný kľud a priestor, nerušený hordami záberov chtivých turistov.