Najväčší dobrodruh roka

Už deviaty rok po sebe, National Geographic”prečesával” celú planétu v snahe nájsť najväčších „Dobrodruhov roka“, ktorí sú vybraní na základe jeho alebo jej mimoriadnych úspechov v skúmaní nových miest, extrémnych športoch, ochrany životného prostredia a humanitárstve. Tento rok vybrali na túto prestížnu cenu desiatku ľudí, ktorí stelesňujú ducha dobrodružstva rôznymi spôsobmi.

Amy a Dave Freeman (USA)

Úspešne zavŕšili trojročnú cestu po Severnej Amerike. 22. apríla 2010 na „Deň Zeme“ sa manželský pár z Minnesoty vydal na cestu po Severnej Amerike. Pomocou vlastných nôh, kajaku, kánoe a jazdy so psím záprahom, prekonali takmer 19 000 kilometrov a  4. apríla 2013 dopádlovali do Key West na Floride.

Raphael Slawinski a Ian Welsted (CAN) 

V tieni teroristického útoku na Nanga Parba, vyriešili dvaja horolezci jednu z posledných veľkých alpinistických hádaniek. Podaril sa im prvovýstup na pakistanský vrchol K6 West, severozápadnou stenou, vysoký 7100 metrov. Jednalo sa o posledný veľký nezlezený vrchol sveta.

Greg Long (USA) 

Potom ako sa takmer utopil sa známy surfer z Kalifornie, ktorý jazdí tie najväčšie vlny, úspešne vrátil k svojmu milovanému športu a získal titul v celkovom hodnotení súťaže Big Wave World Tour.

Adam Ondra (CZ)

Iba 20 ročný horolezec, ktorý neustále posúva hranice horolezectva a momentálne stojí na vrchole tohto športu. Adamovi sa tento rok naozaj darilo. V máji zdolal v nórskom Flatangeri The Illusionist (9a), v auguste tu pridal 2 cesty za 9b: MoveIron Curtain. V Hellu potom preliezol Purgatory (9a). Spoločne s cestou Change (9b+) to je teda celkovo päť ciest s obtiažnosťou 9. Medzi jeho ďalšie zaujímavé výkony patrí La Dura dura (9b+)Fight or flight (9b).

Stacy Bare a Nick Watson (USA) 

Dvaja vojenskí veteráni snažiaci sa vybudovať komunitu /Sierra Club Military/ na pomoc vojakom, ktorí sa vrátil z vojny. Stacy a Nick sa prostredníctvom rôznych outdoorových aktivít, ako sú napr. horolezecké expedície, snaží vojakov trvale poznamenaných vojnou, vrátiť späť do normálneho života.  

Sarah Marquis (SUI) 

Extrémna chodkyňa, ktorá sa rozhodla sama prejsť zo Sibíra do Austrálie. Tento rok sa jej toto trojročné snaženie podarilo dokončiť, za čo si určite zaslúži obdiv. Viac o jej ceste sa môžete dočítať tu a nájdete tu i množstvo videí z cesty.

Diana Nyad (USA) 

Na piaty pokus sa 64 ročnej Diane Nyad podarilo preplávať vzdialenosť medzi USA a Kubou bez žraločej klietky. Ráno 31. augusta 2013 skočila Diana zo skalnej hrádze v Havane na Kube a plávala 177 km až do Key West na Floride. Nebolo to vôbec jednoduché. Celý čas bola sužovaná silnými prúdmi a musela dávať pozor na žraloky a nebezpečné medúzy štvorhranky, najjedovatejšie živočíchy na svete.

JP Auclair (CAN) 

Známy kanadský freestylový lyžiar, ktorý posunul hranice tohto športu. Môžete ho vidieť v mnohých známych filmoch s freestylovou tematikou.

Kilian Jornet Burgada (SPA)

Ultramaratónec a absolútna jednotka v horských behoch. Majster v najťažšom teréne a bežec bez zábran a strachu. To je Kilian Jornet, drobný muž, ktorý chce byť vždy prvý a pozná len jeden smer – stále dopredu. Drží rekordy v behu na najznámejšie vrcholy, tento rok sa mu podarilo vybehnúť na Matterhorne a späť pod 3 hodiny a stanovil rekorda na 2:52:02.

Kevin Pearce (USA) 

Americký snowboardista svetovej triedy. V roku 2009 si na tréningu poranil hlavu a bol rád, že sa mu z toho po pol ročnom pobyte v nemocnici podarilo dostať. Do súťažného kolotoča sa už nevrátil a venuje sa kampani propagujúcej nosenie prilieb a chráničov pri snowboardingu, obzvlášť u detí.  

Do hlasovania sa môže zapojiť každý z vás. Ak viete komu by ste dali svoj hlas, klikajte sem. Každý deň môžete dať hlas jednému kandidátovi. Hlasovať môžete až do 31. januára budúceho roku.