Nepál aj India znižujú ceny permitov v Himalájach

Nepálska vláda oznámila tento rok vo februári niekoľko zásadných zmien v oblasti výstupov na najvyššiu horu našej planéty. V snahe pritiahnuť na Mt. Everest ešte viac ľudí, znížila ceny poplatkov – bez ohľadu na to, že tým  bude ešte viac zaťažené životné prostredie, ktoré už dnes značne trpí. Od roku 2015 bude permit na Everest stáť 11 000 USD na osobu /7 923 €/, čo je oproti dnešným 25 000 USD /18 000 €/ výrazná zmena. Veľkú úlohu hrajú aj výrazné množstevné zľavy, kedy dnes sedemčlenná skupina zaplatí iba 70 000 USD. Tento fakt vedie k tomu, že sa do tímov združujú ľudia odlišne skúsení a zdatní, ktorí sa mnohokrát ani nepoznajú. Tieto zľavy budú od roku 2015 zrušené a platiť sa bude za každého jednotlivca. To samozrejme bude hrať do kariet predovšetkým komerčnému poňatiu výstupov na Mt. Everest a tradičné expedičné horolezectvo tým utrpí… Ale nechajme sa prekvapiť. Jedno je ale isté – na normálke bude v budúcom roku asi plno.

Ďalšou zaujímavou správou je reakcia nepálskej vlády na minuloročný incident medzi šerpami a špičkovými horolezcami. V apríli 2014 bude otvorená priamo v base campe kancelária, v ktorej bude na bezpečnosť všetkých ľudí usilujúcich sa o výstup na Mt. Everest, dbať celkom deväť poverených ľudí. Bude sa vždy jednať o troch členov nepálskej armády, polície a ozbrojených policajných zložiek. Takže ďalšia vec je istá – situácia na Mt. Evereste bude plne pod kontrolou.

Pri zostupe z najvyššej hory sveta s ôsmimi kilogramami odpadkov

Pozitívnou zmenou je nové nariadenie nepálskej vlády, podľa ktorého musí každý horolezec, ktorý sa vydá na vrchol Mount Everestu, pri spiatočnej ceste zniesť okrem svojich odpadkov aj osem kilogramov odpadkov z jeho okolia. Opatrenie vstúpi do platnosti už v apríli a bude sa týkať horolezcov, ktorí svoj výstup začnú za základným táborom. 

Desaťročia výstupov na najvyššiu horu sveta spôsobili, že sa pod ňou a na nej kopia tony odpadkov v podobe použitých kyslíkových fliaš, varných bômb, lán, stanov, konzerv, plastov, vraku helikoptéry či dokonca telesných pozostatkov lezcov. Nepálska vláda prišla s týmto nariadením práve v snahe vyčistiť Mount Everest a prispieť tak k zníženiu negatívneho dopadu horolezcov na životné prostredie a horské ekosystémy.

Expedície budú musieť odovzdať smeti v novozriadenej základni. Na nej budú umiestnené aj bezpečnostné zložky, ktoré majú dohliadať na riešenie prípadných problémov medzi výpravami. Na horolezcov, ktorí sa nariadeniu nebudú chcieť prispôsobiť, podajú príslušné úrady žalobu.

777 dní neuveriteľných indických Himalájí 

K podobnému kroku ako Nepál pristúpila i Indická vláda. V rámci akcie 777 dní neuveriteľných indických Himalájí môžu expedície využiť päťdesiatpercentné zľavy na povoleniach, ktoré sú k výstupom nevyhnutné. Tieto zlacnené permity bude Indická horolezecká nadácia vydávať po dobu 777 dní.

Kampaň bola spustená koncom septembra. Minister turizmu v nej presadzuje indické Himaláje ako celok, kde možno praktizovať najrôznejšie aktivity, od náročných expedícií na najvyššie vrcholy cez výpravy za biodiverzitou hôr až po najrôznejšie kultúrne akcie. Až 73% Himalájí leží na území Indie a medzi ich hlavné vrcholy patrí napríklad najvyššia hora Indie a tretí najvyšší vrch sveta Kančendžonga (8586 m), Nanda Devi, Kamet, Saltor Kangri, Saser Kangri alebo Mamostong Kangri.