Nepál pomenuje dva vrcholy po Hillarym a Tenzingovi

Nepál plánuje vzdať hold dvom skvelým mužom, ktorí vstúpili do histórie ako prvovýstupci na najvyššiu horu sveta Mt. Everest. Na najvyššom bode Zeme stáli po strastiplnom výkone a za pomoci kyslíkových dýchacích prístrojov 29. mája 1953 o 11.30 h. Podali si ruky, vztýčili vlajky Veľkej Británie, Nepálu, OSN, Indie a spravili fotografie. Tenzing na vrchole zanechal potravinovú obetu. Na vrchole strávili celkom 15 minút. Za 60 rokov, ktoré od prvovýstupu uplynuli, sa na vrchol Mont Everestu dostalo asi 4000 horolezcov. Medzi nimi bol aj 80-ročný Japonec, americký teenager a nevidiaci. Dvaja nepálski šerpovia dosiahli vrchol rekordných 21 krát.

Výstup na najvyšší končiar sveta spôsobil, že sa chudobný Nepál stal vyhľadávanou destináciou pre horolezcov a Hillary sa stal zrejme najslávnejším horolezcom všetkých čias. V 60. rokoch 20. storočia sa vrátil do Nepálu a popri výstupoch na ďalšie vrcholy sa výraznou mierou zaslúžil o vznik nemocníc, škôl a zlepšovanie životného prostredia v okolí Everestu. V oblasti, kde horolezci začínajú cestu na Mount Everest postavil malé letisko. Nachádza sa v Lukle a od roku 2008 nesie meno Hillary-Tenzing Airport.

Prezident Nepálskej horolezeckej asociácie Ang Tshering Sherpa na panelovej diskusii prehlásil: “Za svoj prínos horolezectvu si to nepochybne zaslúžia.” Jedná sa o 2 sedemtisícové vrcholy, ktoré doteraz neboli zlezené a pre verejnosť by mali byť otvorené v marci 2014. Podľa uznesenia nepálskej vlády sa budú vrcholy volať Hillary Peak (7681 m.n.m.) a Tenzing Peak (7916 m.n.m.). Nepál si od tohto činu sľubuje hlavne ďalší príliv horolezcov a turistov na svoje územie, na ktorom sa nachádza 8 zo 14 osemtisícoviek.

V budúcnosti by sa dva vrcholy v západnom Nepále mohli volať po slávnych francúzskych lezcoch Maurice Herzogovi a Louis Lachenalovi, ktorí ako prví dosiahli vrchol osemtisícovky. Ich výkon bol obdivuhodný. Na 8091 metrov vysoký vrchol Annapurny sa dostali so skromným vybavením a bez kyslíku.

Podľa A.T.Sherpy dôjde budúci rok k sprístupneniu ďalších 165 vrcholov z výškou do osemtisíc metrov. Teraz je v Nepále sprístupnených len 326 z viac ako 1300 vrcholov. Poplatky, ktoré zahraničné expedície platia sú hlavným zdrojom príjmov pre vládu. V Nepále vypuknú budúci rok asi pekné závody o to, kto bude ako prvý stáť na”nových” vrcholoch. 

zdroj: reuters.com