Nočná šou na oblohe. K Zemi sa vracajú Perzeidy

Perzeidy k nám v auguste prilietajú každý rok. Tohtoročné maximum meteorického roja nastane v noci z 12. na 13. augusta 2013, teda z pondelka na utorok. Medzi polnocou a štvrtou hodinou rannou bude možné uvidieť priemerne 70 meteorov za hodinu. Vďaka vhodnej fáze Mesiaca nebude noc v podstate vôbec osvetlená mesačným svitom, a pri pozorovaní ďaleko od miest tak uvidíme aj slabé meteory. Okrem meteorického divadla obloha ponúkne pohľady na Mliečnu dráhu nad hlavou alebo krásne zoskupenie planét v blízkosti jasných hviezd a hviezdokôp na rannej oblohe pred svitaním.

Meteorické častice vstupujú do atmosféry veľkou rýchlosťou (okolo 60 km/s), začínajú žiariť vo výške asi 120 km nad Zemou a zhasínajú o niekoľko desiatok kilometrov nižšie. Vlietajú pritom do atmosféry z jedného smeru, pretože pochádzajú z rovnakého zdroja. Vzniká tak zaujímavý svetelný úkaz, ktorý každoročne sleduje množstvo amatérskych milovníkov hviezd.

Nielen Perzeidy sú krásne

Medzi letnými súhvezdiami sa okolo polnoci tiahne striebristá Mliečna dráha celou oblohou a jej najkrajšie časti nájdeme smerom k južnému obzoru v súhvezdí Strelca.

V druhej polovici noci vystúpi nad východný obzor veľký Pegasov štvorec a v skorých ranných hodinách nájdeme v oblasti už typicky zimných súhvezdí (Blíženci, Býk, Orion) nad východom tri planéty. Najvyššie je Jupiter, o niečo nižšie červenkastý Mars (kde práve rok pracuje americké vozítko Curiosity) a nízko nad severovýchodným obzorom Merkúr.

Ako ich fotografovať

Ideálne je mať po ruke fotoaparát s možnosťou dlhej expozície a so širokouhlým objektívom, najlepšie nejakú zrkadlovku. Fotoaparát nasadíte na statív a skontrolujete, či sa vám netrasie napríklad pri väčšom vetre. Následne nastavíte vyššiu citlivosť, zaostríte objektív na nekonečno, nastavíte najdlhšiu možnú expozíciu a zamierite do ľubovoľnej časti oblohy. Najlepšie okolo polnoci k juhovýchodu, kde sa nachádza fotogenický pás Mliečnej dráhy. Potom už len stlačíte spúšť najlepšie cez diaľkové ovládanie. Proces opakujte, kým do záberu nevletí vytúžený meteor.

zdroj: www.technet.idnes.cz