Nový dokumentárny film Pavla Barabáša o splavovaní veľkých riek – Veľký kaňon prichádza do slovenských kín.

Režisér Pavol Barabáš vo svojej tvorbe priniesol už niekoľko dobrodružných filmov, v ktorých sa spotili nielen účastníci jeho expedícií, ale aj diváci v kinách. Na veľkú dávku osvieženia sa v týchto letných dňoch môžu tešiť už od 29.6.2023, keby bude mať premiéru jeho nový film Veľký kaňon. A veru pôjde o poriadnu spŕšku studenej a búrlivej vody.

28-kazdy-den-je-kanon-iny_1675098608

Dokument je príbehom slovenských vodákov, ktorí splavujú veľké rieky sveta a aj napriek prekážkam sú odhodlaní splniť si svoje sny. Prežívajú adrenalínové chvíle v perejách indickej Brahmaputry a nepálskej Karnali, aby nakoniec objavili tajomstvo mágie a dávnej histórie Zeme skrytej v Grand Canyone, z ktorej sa dá čítať ako z otvorenej geologickej knihy.

Pavol Barabáš hovorí: „Rieky Zeme vnímam nielen ako nositeľky života, ale aj ako možnosť dostať sa do ťažko prístupných oblastí našej planéty. Ich splavovanie mi prinieslo nielen množstvo kamarátov, ale i zopár hlbokých priateľstiev. Jedným z nich bolo aj to s Jožkom Černým, ktorý za svoj krátky život pritiahol asi najviac ľudí k vodáctvu i kaňoningu. Jeho snom bolo splaviť veľké rieky sveta, najmä Colorado. A hoci sa Jožko Černý tohto splavu nedožil, jeho sen sme sa snažili zrealizovať.“

jozko-cerny_1678823723

Grand Canyon je absolútne unikátny. Každý deň je tu iný. Strmé útesy fascinujú svojou mohutnosťou a za každou zákrutou čaká nejaké prekvapenie. Ale najväčším prekvapením boli ľudia v samotných raftoch. V perejách obrovskej divokej vody sa plavili skoro mesiac bez kontaktu s civilizáciou odkázaní len jeden na druhého.

1-pohlad-na-grand-canyon_1675098580

27-teple-arzenove-jazierko_1675098607

Režisér pokračuje: „Za celé týždne splavovania som nenašiel jedinú smietku alebo stopy po ľuďoch. Rozmýšľam nad tým, prečo je u nás okolo riek toľko odpadu a prečo je Colorado také čisté a okolie zachované. Ako toto preniesť k nám domov? Sme kultúrny národ? Dá sa to?“

9-v-obrovskej-jaskyni-sme-mali-koncert_1675098587

Film Veľký kaňon umožní pohrúžiť sa do príbehu o skutočnom dobrodružstve, ktorý sa odohráva v najdivokejších a najkrajších miestach na Zemi. Umožní zažiť vzrušenie, adrenalín a slobodu, ktorú podvedome všetci hľadáme. Poskytuje nielen vizuálny zážitok, ale aj inšpiráciu pustiť sa do vlastného dobrodružstva. Do dobrodružstva, ktoré má silu zmeniť pohľad na našu Zem.

14-obtiazost-pereji-bola-maximalne-9-stupna_1675098594

Pocity režiséra zo splavu rieky Colorado

Splavovanie je ako byť súčasťou nekonečného toku rieky. Voda v nej je živlom, ktorý nás učí. Keď sa ňou plavíme, musíme sa jej prispôsobiť, musíme sa pohybovať s ňou a nie proti nej. To nám pomáha pochopiť dôležitú lekciu o živote – že musíme byť plynulí, prispôsobiví a byť v harmónii s prírodou. Splavovanie divokých tokov je aj skvelou príležitosťou na posilnenie našich vnútorných sil. Učí nás ako prekonávať strachy a obavy, ako dôverovať vlastným schopnostiam a nájsť odvahu k prekonaniu jej divokých perejí. 

Na konci dňa, keď pristávame na brehu a zo spacáku hladíme zmyslami okolité scenérie, cítime sa pokojní a spokojní. Cítime sa živí, silní a spojení s prírodou. Cítime vďačnosť za túto nádhernú príležitosť byť súčasťou niečoho väčšieho a silnejšieho ako je náš svet. Toto je to, prečo nás priťahuje tento vodácky život.

33-po-460km-sa-blizime-k-zaveru_1675098615

Povolenia vypredané na 25 rokov dopredu

Kvôli ochrane národného parku Grand Canyon púšťajú rangeri na rieku len jednu expedíciu denne. Oficiálne povolenia sú však vypredané na najbližších 25 rokov. Existuje však možnosť vyhrať v lotérii, ktorú losuje národný park. Po mnohoročných pokusoch sa nám konečne podarilo vyhrať s dátumom nalodenia na rieku Colorado 3.4.2020. Týždeň pred odletom do USA však vypukla pandémia a hranice Ameriky sa uzavreli. Národný park nám vyšiel v ústrety a posunul nám termín o dva roky.  

11-od-rieky-po-hranu-kanonu-je-1500m_1675098589

3.4.2022 sa naloďujeme a podplávame Navajo bridge. Čaká nás 460 kilometrov v perejách rieky Colorado. Je nás 15. Máme tri klasické rafty s pádlami a dva zásobovacie rafty ovládané drevenými veslami.

32-par-krat-sme-aj-vypadli-z-raftu_1675098614

Premiéra filmu prebehla 29. júna 2023 v bratislavskom kine Mladosť za prítomnosti režiséra Pavla Barabáša a účastníkov expedície. V slovenských kinách ho bude distribuovať Asociácia slovenských filmových klubov.

Mediálnymi partnermi filmu sú: Webmagazin.sk, citylife.sk, Travelistan.sk, Mojakultura.sk, kinema.sk, rewind.sk, časopis HMOTA, plan.art, časopis film.sk, outdoorfilmy.sk, letenkyzababku.sk