Predtým ako zmiznú navždy

Keď žijeme v betónovej krabici s horúcou vodou, ktorá prúdi z kohútika, chladničkou plnou jedla a Wi – Fi pripojením, môžeme si len ťažko predstaviť každodenný život napr. ľudí z kmeňa Tsaatan v Mongolsku. Sťahujú sa 5 až 10 krát za rok, stavajú svoje chyže pri teplote -40 ˚C a pasú stáda sobov pre dopravu, oblečenie a jedlo. “Before They Pass Away,” alebo „predtým, ako zmiznú navždy“ je dlhodobý projekt fotografa Jimmiho Nelsona, ktorý nám dáva jedinečnú príležitosť objaviť viac ako 30 izolovaných a pomaly miznúcich kmeňov z celého sveta.

S obyvateľmi každého kmeňa strávil Jimmy 2 týždne, vďaka čomu sa zoznámil s ich starodávnymi tradíciami, pripojil sa k ich rituálom a snažil sa to všetko zachytiť veľmi atraktívnym spôsobom. Jeho detailné fotografie zachytávajú unikátne šperky, účesy, oblečenie a jednotlivé kultúrne prvky každého kmeňa. Podľa Nelsona, jeho hlavnou myšlienkou bolo zabezpečiť, aby svet nikdy nezabudol na to, ako to bývalo:

“Najdôležitejšie je, že som chcel vytvoriť ambiciózny estetický fotografický dokument, ktorý obstojí v skúške času. Základným elementom je práca, ktorá by bola nenahraditeľným etnografickým záznamom rýchlo miznúceho sveta.”

Všetky jeho fotografie teraz ležia v masívnej knihe a pripravený je aj film. Vydajte sa teraz spolu s nami na cestu do najodľahlejších kútov planéty a staňte sa svedkami miznúceho sveta. 

ČUKČOVIA, Čukotský polostrov, Rusko

NENCI, Rusko

KAZACHOVIA, Mongolsko

TSAATAN, Mongolsko

MARIOVIA, Nový Zéland

GOROKA, Papua Nová Guinea

YALI, Indonézia

KALAM, Papua Nová Guinea

VANUATU, Oceánia, Vanuatská republika

HULI, Papua Nová Guinea

RABARI, India

HIMBA, Namíbia

MASAJOVIA, Tanzánia

SAMBURU, Keňa

KAORI, údolie rieky Omo, Eiópia

Viac info o projekte”Before they pass away” sa dozviete tu.