Prvý a jediný mapomat na Slovensku sa presťahoval z Tatier pred Slovenské múzeum máp

Prvý a jediný mapomat na Slovensku slúžil turistom vo Vysokých Tatrách už pár rokov. Dnes ho nájdete na strednom Slovensku v obci Kynceľová, v ktorej vydavatelia legendárnych turistických máp VKÚ sídlia.

Stále verní klasickej mape

Žijeme v dobe pokročilých technológií, ktoré nám otvárajú stále nové a nové možnosti dokonca aj pri turistike. Na výber je z množstva rôznych mapových aplikácií v smartfónoch, navigácií či mapových portáloch, kde je možné si mapu stiahnuť. Skúsení turisti však nedajú dopustiť na tradičnú papierovú mapu.

237498184_4856988874329706_3350935652903080152_n
/foto:Tomáš Grman/

Pre tých, ktorí sú verní “klasickej” mape, tu je možnosť získať mapu kedykoľvek ju budú potrebovať. Slúži na to automat na mapy, z ktorého nevypadne fľaša minerálky alebo cukrovinka, ale turistická mapa.

Avšak mapomat je jediný na Slovensku. Z Vysokých Tatier bol premiestnený na stredné Slovensko, kde sa samotné mapové diela vyrábajú. „Takýto mapomat nie je pre nás rentabilné prevádzkovať a berieme ho vyslovene ako službu turistom, ktorí súrne potrebujú zohnať aktuálnu mapu. Pôvodne slúžil na predaj keksov a minerálok, na vydávanie máp sme ho prispôsobili. Tu by som chcel poďakovať mojej kamarátke, Dáši Pechovej z Davitalu, ktorá nám jeden starší automat na tieto účely venovala,“ hovorí Milan Paprčka, výkonný riaditeľ VKÚ Harmanec, s.r.o. a zriaďovateľ Slovenského múzea máp.

vku-mapy

Mapomat slúži turistom v každom čase

Vojenský kartografický ústav v Harmanci začal svoju činnosť v roku 1948, kedy jeho hlavnou činnosťou bola výroba máp pre potreby československej a neskôr slovenskej armády. Od roku 1993 vytváral turistické mapy, ale i iné produkty využívané v školách.

V roku 2016 prevzalo dôležitú a ťažkú prácu aktualizácie turistických máp vydavateľstvo CBS v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Aby aj verejnosti ukázali to, čo sa naučili o výrobe máp a svoje poznatky odovzdali aj ďalšej generácii, vydavateľstvo zriadilo Slovenské múzeum máp. V ňom si jednotlivé turistické mapy môže návštevník priamo zakúpiť.

„Nakoľko otváracie hodiny pre verejnosť sú len v pracovné dni a mnoho turistov či cykloturistov prechádza cez obec Kynceľovú práve cez víkend, rozhodli sme sa umožniť okoloidúcim zakúpiť si mapu kedykoľvek ju budú potrebovať. 24 hodín denne, 365 dní v roku im mapomat tento problém určite vyrieši,“ hovorí kurátorka Slovenského múzea máp, Andrea Farkašová.

mapomat

Mapomat nájdete umiestnený pred budovou Slovenského múzea máp v obci Kynceľová pri Banskej Bystrici. Svojím vzhľadom v zeleno-žltej farbe jednoznačne padne do oka každému turistovi. Podľa slov Farkašovej sú ceny za jednotlivé turistické mapy veľmi priaznivé, takmer polovičné oproti cenám bežným.