Rainerovu chatu v Tatrách získa ten, kto zaplatí najviac

O najstaršiu chatu na Slovensku sa koncom roka zvedie boj. Vlastník Rainerovej chaty, Štátne lesy, vyhlási súťaž na jej nového nájomcu. Nikto o ňu nemal záujem, roky pustla a chátrala. Keď ju chatár Peter Petras dostal v roku 1997 do prenájmu, bola to len hŕba kamenia a odpadkov. O rok neskôr ju po tvrdej drine otvoril pre verejnosť.

Ďalšiu generálku dostala Rainerka v roku 2003. Dlhé roky každý deň prichádzal do útulne, vynášal a znášal materiál i potraviny. Zároveň na Starolesnianskej poľane vytvoril obľúbenú tradíciu stavania snehových sôch a kultúrneho podujatia konaného na Troch kráľov.

Nového nájomcu určí najvyššia ponuka

Zmluvu o prenájme Rainerovej chaty má Petras uzatvorenú do konca tohto roka. Správca chaty, ktorým sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP), sa chystá v závere roka vyhlásiť výberové konanie.

Približne mesiac pred vypršaním zmluvy bude vyhlásená verejná súťaž na prenájom tejto chaty. Za nájomcu bude vybratý návrh, ktorý ponúkne najvyššiu sumu,“ informovala hovorkyňa tatranských lesníkov Lenka Burdová.

Lesníci vo svojom stanovisku ako dôvod uvádzajú novelu zákona o správe majetku štátu. Tá nadobudla účinnosť 1. júla minulého roka a podľa nej sme povinní postupovať v súvislosti s prenájmom či predajom majetku vo vlastníctve štátu, ktorého sme na území TANAP-u správcovia, uvádza sa v stanovisku ŠL TANAP.

Chatár Petras cíti krivdu

Dnes 67-ročný tatranský horský nosič a chatár Peter Petras cíti veľkú krivdu a nespravodlivosť.

“Tento štát cez svoje zákony podporuje ľudí, ktorí fungujúce veci nechajú zruinovať a zlikvidovať. Ako príklad môžu slúžiť niektoré zo súčasných tatranských harabúrd. Na druhej strane niekoho, kto z popola vlastnou prácou vybuduje z ničoho cestovný ruch, chce ten istý zákon potrestať, “ krútil Petras hlavou nad nezmyselnou legislatívou.

Zákon považuje tento známy tatranský chatár za postavený na hlavu. Bol to práve on, kto 150-ročnej Rainerke vtisol osobitný štýl. Útulňa dnes dýcha rodinnou atmosférou.

Do súťaže sa prihlási

Do súťaže je Petras rozhodnutý sa prihlásiť a vie, že to bude ešte tuhý boj. Dopredu sa vzdať však nemieni.

„Uvidíme, ako to celé dopadne. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že celé je to šité na mieru tým, čo majú peniaze,“ uzavrel Petras s tým, že práve tento prípad by mal spadať do kategórie osobitného zreteľa, na ktorý sa v novele zákona akosi pozabudlo.

Práve vysúťažená cena môže byť tak vysoká, že negatívne ovplyvní ceny služieb na Rainerke. Dnes patrí občerstvenie na tejto chate k najlacnejším vo Vysokých Tatrách.

“Súčasným podnikateľom ide len o čo najrýchlejší zisk a peniaze investované do prenájmu budú chcieť mať v krátkom časovom úseku späť vo vrecku,” dodal súčasný nájomca chaty k chystanej verejnej súťaži.

Ako sme sa dozvedeli, konkrétne podmienky súťaže budú stanovené až pri jej vyhlásení. ŠL TANAP-u vlastnia vo Vysokých Tatrách ešte Skalnatú chatu v blízkosti Skalnatého plesa.

„Tu bola uzatvorená zmluva so súčasným nájomcom ešte pred nadobudnutím účinnosti novely zákona, preto je nájom uzatvorený na dobu 5 rokov,“ uzatvorila Lenka Burdová.


zdroj: www.poprad.korzar.sme.sk