Svetová premiéra filmu Pavla Barabáša

Festival HORY a MESTO premietne vo svetovej premiére najnovší film Pavla Barabáša – POLÁRNIK. 

Ide o celovečerný dokument, ktorý je portrétom slovenského polárnika svetového mena Petra Valušiaka. To, že ide o absolútnu novinku, nakoľko je film v týchto dňoch ešte len v záverečnej fáze postprodukcie, potvrdzujú aj Paľove slová: “Peter ten film ešte nevidel, vlastne ho nevidel ešte nikto. Verím, že festival Hory a mesto bude správnym miestom na tento mrazivý polárny závan.”

S nápadom odpremiérovať svoj nový film práve na festivale Hory a Mesto prišiel Paľo v štádiu už takmer uzavretého programu. „Paľo nás oslovil už v štádiu, kedy bol program prakticky uzavretý. Nemohli sme odolať, pretože film sa nám veľmi páčil a navyše jednoznačne patrí do kontextu festivalu a tak sme sa rozhodli vytvoriť mu miesto v programe a uviesť ho v svetovej premiére,“ povedala dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Vo svete ho uznávajú, doma o ňom vie len málokto. Peter Valušiak, má za sebou zhruba dve desiatky výprav do polárnych oblastí sveta. V roku 1998 sa mu s troma Rusmi podaril, ako prvým v histórii, výkon z kategórie snov: prejsť bez cudzej pomoci od brehov Ruska naprieč zamrznutým morom Arktídy cez Severný pól až k brehom Kanady. Dlhé roky ho vábi ďalšia výzva, o ktorú sa už niekoľkokrát pokúšal. Chce prejsť naprieč Antarktídou cez Južný pól. Film Polárnik je portrétom človeka, ktorý sa pokúša prežiť sám na najchladnejšom kontinente. Na pozadí dobrodružného príbehu v nehostinnej Antarktíde odkryje dušu polárnika, jeho vnímanie ľadovej pustatiny, chladu, nepredvídateľných nástrah, ale i pocity samoty, rozhodovania či inštinktívneho reagovania vo vypätých situáciách.

Polárne oblasti boli v minulosti svedkami neuveriteľných hrdinstiev, ale i tragických porážok. Priam neskutočné príbehy o odvahe a dobrodružstve v ľadových pustatinách hltali čitatelia všetkých generácií. Čím lákali mrazivé končiny dobrodruhov a objaviteľov? A čím ich lákajú dnes? Na túto otázku možno odpovie práve film POLÁRNIK. 

Svetová premiéra za osobnej účasti Pavla Barabáša i Petra Valušiaka je naplánovaná na nedeľu 6. apríla 2014 o 16:00.

Kompletný program festivalu HORY a MESTO môžete nájsť tu: