Veľkonočné sloníča

Bostwana je vnútrozemský štát na juhu Afriky, ktorý susedí s Juhoafrickou republikou, Namíbiou, Zambiou a Zimbabwe. Na tomto území žije najväčší z trochu druhov slonov – slon africký. Jeho územím sú rôzne časti krajiny, od púšte po horské dažďové lesy. Slony africké potrebujú obrovské množstvo potravy (a veľké územie na jej zaobstaranie), takže ich stáda neraz spôsobujú dramatické zmeny prostredia, zvlášť v čase dlhotrvajúceho sucha.

Jedno veľkonočné ráno uprostred botswanskej divočiny opustí malé sloníča z neznámych dôvodov svoje slonie stádo. Volá sa Paseka a odchodom zo stáda začína jej zaujímavý príbeh. Vy ju môžete sledovať ako si sama počína vo veľkolepej africkej krajine počas prvého roku života a ako sa každý deň učí byť slonom. Čo je inštinktívne? Čo ju naučia slony? Čo sa potrebuje naučiť od ľudí? Ako jej príchod zmení dynamiku stáda? Pozorovanie jej jedinečnej cesty je vaším oknom do sveta slonov. Toto dvojmesačné sloníča je počas svojich potuliek napadnuté hyenami, ktoré síce dokáže rozohnať, no zároveň na ňom toto stretnutie s agresormi zanechá početné zranenia. Pri tomto boji ju vyrušia sprievodcovia Safari. Tí sa však rozhodnú nezasahovať do pravidiel divokej prírody a tak sloníča nechajú, aby sa samé popasovalo zo svojim osudom. Paseka je však natoľko šikovné sloníča, že nájde cestu do tábora Seba, kde sa o ňu postarajú a ošetria jej rany.

Ak ste zvedaví, aké ďalšie nástrahy divočiny na ňu čakajú, nenechajte si ujsť dokument Paseka – Veľkonočná slonica 1.apríla o 21:00 na Viasat Nature.