Cerro Torre: A Snowball ‘s Chance in Hell – jeden z najočakávanejších filmov sezóny ONLINE

V roku 2012 obletela celý horolezecký svet správa, že David Lama a Peter Ortner sa stali prvými lezcami, ktorí štýlom voľného lezenia vystúpili na 3123 metrov vysokú granitovú vežu Cerro Torre, legendárnou trasou Compressor. Davidovi prvé dva pokusy nevyšli /2010, 2011/, no do tretice dokázal to, čo bolo dlho považované za nemožné. 

KR_120125_CerroTorre3_3257
© Robinson/Red Bull Content Pool

Trasu Compressor prvýkrát vytýčil Cesare Maestre v roku 1970, aby potvrdil svoj úspešný výstup z roku 1959. Trasa svoj názov získala vďaka plynovej vŕtačke, ktorú Maestre používal na zavŕtanie stoviek nitov. V komunite za to zožal obrovskú kritiku a jeho správanie sa bralo ako svätokrádež.

V roku 2010 sa o svoj prvý patagónsky výstup pokúsil mladý David Lama a rovnako ako Maestre, využíval počas výstupu istiace nity. V športovom horolezectve, z ktorého vzišiel, je to bežnou súčasťou, ale nie tak v alpinizme. 

,,Prišiel som zo sveta pravidiel a obmedzení do sveta alpinizmu – sveta, v ktorom sa všetko točí len o vašom prístupe k hore. A vtedy som žiadny prístup nemal.”

David Lama climbs a rock face, approaching Cerro Torre in Patagonia, Argentina.
© Corey Rich/Red Bull Content Pool

Navzdory neúspechu sa David na Cerro Torre vrátil v roku 2011, ale opäť nepochodil. Svojho cieľa sa nevzdal a v roku 2012 sa vrátil po tretíkrát. Medzitým horolezci odstránili Maestreove nity a Lama s Ortnerom nemali inú možnosť, než liezť voľne.

“Pre mňa je toto voľné vylezenie juhovýchodnej strany Cerro Torre koncom pravdepodobne najväčšieho dobrodružstva môjho života. Som naozaj veľmi hrdý, že sme dosiahli vrchol bez toho, aby sme museli do steny pridať ďalšie bohrháky. Počas posledných troch rokov som sa veľa naučil. Lezenie v tejto grandióznej horskej oblasti je jednoducho veľkolepé. Mohol som si uskutočniť svoj sen – neexistuje nič lepšie!”

David Lama putting on his crampons to climb up to Col de la Patienca for their attempt on Cerro Torre in Patagonia, Argentina.
© Franz Hinterbrantner/Red Bull Content Pool

Celý film Cerro Torre: A Snowball ‘s Chance in Hell teraz môžete sledovať zadarmo na  Red Bull TV. A ako sám David dodáva, nie je to len pre horolezeckých nadšencov, je to hlavne o odhodlaní a zaujatí postoja k tomu, v čo človek verí a čo chce dosiahnuť. 

film_9575_original_1