FESTIVAL: Kamzíkfest 2016

Po úspešnom prvom ročníku festivalového premietania horských filmov a fotoprezentácií KAMZIKFEST, sme sa rozhodli usporiadať aj druhý ročník, ktorý sa uskutoční dňa 12. marca 2016 v priestoroch Domu kultúry v Nových Zámkoch, so začiatkom o 14:00 hod.

Čakajú na Vás zaujímavé outdoorové filmy a foto prezentácie, možnosť zažiť atmosféru dobrodružstva zachytenú “očami” autorov z ciest po ďalekých či bližších krajinách sveta, alebo zažiť momenty z výstupov (aj horolezeckých) na horské končiare a krásne výhľady z nich.

Špeciálnym hosťom festivalu bude cestovateľ, horolezec a vášnivý milovník hôr Vlado Vričan. Tatry sú jeho srdcovkou, na hrebeň Žabieho koňa podnikol viac ako 23 výstupov a na Gerlachu bol 28 krát. V Alpách má za sebou už viac ako 60 výstupov. Na festivale predstaví krátky film Biancograt z výstupu na vrch Piz Bernina (4049m). Jedná sa o najvyšší vrcholo Berninských Álp a jedinú štvortisícovku Východných Álp. Na Berninu vedie niekoľko ciest, avšak medzi horolezcami je najobľúbenejší výstup: Biancograt, pretože je to najkrajší snehovo-ľadový hrebeň v celých Alpách.

12593662_10204781478248259_818608015008244589_o

Ďalším hosťom bude nadšený fotograf a cestovateľ Martin Sipták. Venuje sa prevažne cestovnej a dokumentačnej fotografii. Najviac si však oddýchne pri fotografovaní krajiny. Pravidelne fotografuje koncerty, udalosti a svadby. Prispieva do rôznych internetových stránok a periodík. Žije a pôsobí v Nitre. Na festivale sa predstaví s prezentáciou Dedičstvo Vikingov – Nórsko. Drsná ale romantická krajina s rozprávkovou atmosférou.

norsko

Ako sa pripravoval na arktickú výpravu, prepravoval ľadoborcami, ako a kde býval, čo jedol a ďalšie zaujímavosti z arktickej expedície sa dozvieme priamo od Petra Dolinského. Okrem astronómie a astrofyziky má rád prírodu, zvieratá, turistiku, cyklistiku a fotografuje. Na festivale nám porozpráva o kontinente, ktorý si ho získal neuveriteľnou čistotou, drsnou krásou, krehkosťou a zároveň neuveriteľnou húževnatosťou všetkého života, ktorý tam dokáže prežiť a profitovať z tohto prostredia – Antarktída.

V programe dostanú priestor aj Novozámčania – Marian Gažúr s prezentáciou Spomienky z Rumunska, Martin Uhrin s prezentáciou Potulky po horách, Peter Rosík s krátkym filmom z prechodu hrebeňa Žabí kôň a Junior na skale. S prezentáciou zo Sudánu sa predstaví známy novozámocký cestovateľ Stanislav Szenczi. Okrem zákutí Slovenska ho dobrodružná povaha láka spoznávať nové krajiny. S ruksakom na chrbte a fotoaparátom v ruke rád navštevuje miesta mimo vyšliapaných chodníčkov, kde je pre domácich návštevník práve taký vzácny, ako sú vzácni oni pre neho.

sudan

Sprievodnou akciou festivalu bude výstava fotografií s tematikou hôr a tombola s vecnými cenami. Týmto sa chceme poďakovať všetkým partnerom a sponzorom, ktorí festival podporili. Všetkých srdečne pozývame a tešíme sa na vás.

Príloha č. 1 - Kamzíkfest 2016 - plagát