Johanna Davidsson dosiahla južný pól v rekordnom čase

Presne na Štedrý deň sa Johanne Davidsson, žene, ktorá miluje extrémy a žije pre ne, podarilo na lyžiach dosiahnuť južný pól. Odvážna Švédka sa na toto dobrodružstvo vydala úplne sama, pričom na svojich pulkach ťahala všetko vybavenie s hmotnosťou 110 kíl. Celá cesta, 1130 km na lyžiach, jej trvala 38 dní, 23 hodín a 5 minút, čo je o celých 10 hodín rýchlejšie ako Hannah McKeand z roku 2006. Stala sa tak najrýchlejšou ženou, ktorá dosiahla južný pól, aj keď ako sama povedala, nebolo to jej prioritou. Podľa pôvodného plánu jej mala cesta trvať až 50 dní, ale vďaka tvrdému tréningu a dobrému vybaveniu do extrémnych podmienok, sa jej to podarilo o niekoľko dní skôr. 

9181webb

Johannu teraz čaká krátky oddych vo výskumnej stanici, kde si tiež vyzdvihla všetko potrebné pre snow kite a potom ju čaká asi 20 dňový návrat a 1130 km kitingu do východiskového bodu v Hercules Inlet. V prípade, že bude úspešná, bude sa jednať o vôbec prvú švédsku expedíciu, ktorá sa dostala na pól a späť. 

svalbard foto Ellinor Falkgjerdet
/Photo: Ellinor Falkgjerdet/

Johanna má za sebou niekoľko obdivuhodných výkonov. V Grónsku prešla, z juhu na sever, pomocou kitu a lyží za 2300 kilometrov za 36 dní. Za 92 dní zase prepádlovala 3660 km okolo pobrežia Švédska a Fínska. A raz sa jej podarilo na plachetnici prekonať Indický oceán, z Indonézia až do Kapského mesta. 

Všetky ďalšie informácie o jej expedícii nájdete na stránke solosister