Návrat do Sherwoodu – bouldering blog

Každého z nás by napadlo, že táto legendárna oblasť, známa hlavne z rozprávania o Robinovi Hoodovi sa bude nachádzať v Anglicku. Ja by som vám chcel predstaviť bouldrovú oblasť Sherwood, ktorá sa nachádza v Rakúsku v krásnom údolí Ötztal, približne 50 km od Innsbrucku. V Ötztali sa nachádza 16 lezeckých oblastí, z toho sú dve bouldrové a ďalšie vznikajú ako huby po daždi. Prvý krát som navštívil túto oblasť koncom roka 2015 a hneď sa mi zapáčila krásnymi horami, ale hlavne skalami, ktorých je tu neúrekom. Túto sezónu som sa rozhodol, že sa tu presťahujem, pretože som tu mal kamarátov, s ktorými teraz bývam a chodím liezť. Bývame v dedine Umhausen a všade naokolo sa nachádzajú krásne lezecké oblasti. Mojou prácou bolo robiť inštruktora lyžovania a cez voľno sme chodili hlavne bouldrovať do oblasti Sherwood na začiatku dediny Habichen.

jancifebbol4
Wings of Fury 7b / Odporúčam

Táto oblasť patrí k mojim najobľúbenejším, pretože sa nachádza v krásnom až mystickom prostredí s výborným prístupom a s krásnymi žulovými bouldrami. Nájdeme tu viac ako 100 bouldrových problémov na 50tich šutroch. Oblasť je ideálna ako pre začiatočníkov tak aj pre skúsených lezcov s obtiažnosťou od 4a po 8a+, ale nájdu sa tu aj projekty. Najlepšie podmienky na lezenie sú tu v zime, keďže vtedy má skala najlepšie trenie, ale dá sa tu liezť celý rok. Ja som tu chodieval aj keď bola teplota hlboko pod nulou a nástupy som čistil od ľadu. Všetky bouldre sú blízko seba a všade sa dostanete do 5-tich minút.

jancifebbol3

Najviac skál sa nachádza pri potoku, čo je aj na nich cítiť, pretože sú vymyté a hladké s krásnymi tvarmi. Mojim cieľom bolo vyliezť čo najviac bouldrov do obtiažnosti 7b, čo sa mi podarilo celkom rýchlo, aj keď musím povedať, že vedia potrápiť aj ľahšie bouldre. Najviac ma potešilo moje prvé 7b, ktoré sa mi podarilo vyliezť práve v tejto oblasti, ale  k mojim najobľúbenejším patria aj iné bouldre ako napríklad Wings of Fury 7b, Stiefelriemen Bill 7b, Greenvieh Chainsaw Massaker 7a+ a samozrejme Der Haifisch der hat Zähne 7c. Práve posledný menovaný patrí podľa mňa k tým najkrajším a najtypickejším v tejto oblasti. Je to krásna previsnutá hrana po malých lištách s výlezom bez chytov. Určite by som tento boulder odporučil každému skúsenému lezcovi.

habichenbolder7b
RKK_2

Medzi moje najväčšie výzvy patrí boulder Robin Hood za 8a. Perfektná 6 metrová línia patrí medzi skvosty v tejto oblasti. Z tejto oblasti bohužiaľ ešte neexistuje oficiálny sprievodca a veľa bouldrov som liezol bez neho, alebo som si pozeral videá na internete a z toho som dedukoval.

RKK_2957bouldering-winter-people

Samozrejme pracujem aj na vydaní sprievodcu, ale dovtedy rád priblížim danú oblasť prípadným záujemcom. Ötztal so svojim najznámejším strediskom Sölden je výborné miesto nie len na lyžovanie, ale aj na lezenie a bouldering. Najkrajšie obdobie je podľa mňa marec, pretože vtedy ostáva čas aj na lyžovanie a aj na lezenie takže každému odporúčam priniesť si lezecké pomôcky.