Výhľad na nezaplatenie a prázdno pod nohami – prejdite sa po najkrajších visutých mostoch

Radi si napumpujete trochu adrenalín do žíl a nemáte problém s výškami či vratkými konštrukciami, určite by ste sa mali skúsiť prejsť po niektorom z týchto zaujímavých visutých mostoch. Často sa nachádzajú na krásnych miestach a poskytujú neuveriteľné výhľady.

SkyBridge

Nájdete ho v ruskom Soči a donedávna sa mohol pýšiť titulom najdlhší most pre peších na svete. Meria 439 metrov a naraz unesie až 30-tisíc ľudí.

750px-ImageBySkyBridge_AJ_Hackett

Stavba unikátneho mosta pre chodcov trvala vyše dva roky a okrem fascinujúcich výhľadov ponúka aj ďalšie lákadlá. Patria k nim hlavne adrenalínové zoskoky do údolia z výšky takmer dvesto metrov alebo lanová dráha zip wire, na ktorej milovníci adrenalínu dosahujú rýchlosť až 112 kilometrov za hodinu.

Capilano Suspension Bridge

Tiahne sa 70 metrov ponad rieku Capilano, je najnavštevovanejšou atrakciou v kanadskom Vancouveri, ročne privíta vyše 700-tisíc návštevníkov. Tento 137 metrov dlhý most je súčasťou parku Capilano River, ktorý ponúka viacero podobných atrakcií na kamenných bralách a v korunách stromov.

capiliano

Ghasa 

Visutý most Ghasa postavili neďaleko dediny Gus Nepále so zámerom, aby sa uvoľnili úzke horské cesty v okolí, po ktorých pastieri hnali svoje stáda. Tento zámer však celkom nevyšiel, nakoľko sa po moste okrem ľudí presúvajú aj zvieratá. Tento most je tiež súčasťou turistami vyhľadávaného okruhu okolo masívu Annapurny.

hanging-bridge-of-ghasa_1

Hussaini Bridge

Tento most nájdete v ťažko prístupnej oblasti Pakistanu nad riekou Hunza neďaleko dediny Hussaini. Nedávno ešte vratká konštrukcia, veľké medzery medzi doskami a slabá stabilita sa podpísali pod to, že bol považovaný za jeden z najnebezpečnejších mostov na svete. Dnes má most nové oceľové laná a pevnejšie vyzerajúce dosky. 


Carrick-a-Rede

Tento lanový most bol postavený pred 400 rokmi tak, aby rybári mohli prekročiť 30 metrov hlbokú a 20 metrov širokú roklinu a skontrolovať svoje siete na lososy. A odvtedy sa postupne stal jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií Severného Írska. 

carrick-a-rede-bridge

Kokonoe „Yume“ Otsuri

Tento veľký visutý most je dlhý 390 metrov a z výšky 173 metrov ponúka úžasné výhľady. Je to najvyšší visutý most v Japonsku, z ktorého si môžete užiť výhľad na vodopády Shindonotaki.  

Kokonoe-Yume-Grand-Suspension-Bridge

Taman Negara National Park Bridge

So svojou dĺžkou 530 metrov je to najdlhší visutý most v Malajzii. Rozkladá sa v korunách stromov Taman Negara, najväčšieho národného parku v Malajzii. Je obľúbeným cieľom turistov, ktorí si chcú vychutnať dažďový prales z výšky. Obľúbené sú tiež nočné vychádzky, bez repelentu a oblečenia s dlhými rukávmi a dlhými nohavicami sa však neodporúčajú.

Keď už budete v Malajzii za zmienku stojí aj Nebeský most na ostrove Langkawi, neďaleko hraníc s Thajskom. Odvážna oceľová krivka  zavesená na jedinom pylóne spája dva vrcholy kopca. Vyhliadka z plošín 700 metrov nad morom na Andamanské more či thajský ostrov Tarutao je veľmi populárna.

langkawi-sky-bridge-1

Za visutými mostami však nemusíte jazdiť až do Nepálu či iných ďalekých kútov sveta, množstvo z nich nájdete aj v Alpách a zvlášť vo Švajčiarsku, kde vám ozvláštnia vaše horské túry. Vybrali sme niekoľko zaujímavých. 

• Europabrücke

Možno ste zachytili informáciu, že koncom júla otvorili v malebných Bernských Alpách, pri švajčiarskom meste Zermatt, jeden z najdlhších visutých mostov pre peších na svete. Most s názvom Europabrücke, nahradil predošlý starší, ktorý poškodili padajúce skaly. Je dlhý 494 metrov, široký len 65 cm a visí 85 metrov nad roklinou Grabengufer. Podľa miestnej turistickej tabule ide o najdlhší takýto most na svete. 

• Highline 179

Tak sa volá 408 metrov dlhý lanový most, nachádzajúci sa v Reutte v Rakúsku. Visí vo výške až 112 metrov nad zemou a spája dva vrcholy s hradnými zrúcaninami Ehrenberg a Fort Claudia. 

17310136_766448753531344_9059467324978506614_o

• Most Niouc

Podľa Wikipédie je to jeden z najvyšších peších mostov na svete. Spája osadu Niouc (Saint-Luc) s dedinou Vercorin. Údolie vo walliskej oblasti Anniviers prekračuje vo výške 190 metrov. Na dĺžku meria niečo málo cez 200 metrov. Je to veľmi populárna lokalita pre všetkých adrenalínových odvážlivcov, ktorí vyznávajú bungee jumping či zip-line.

6_1260_700

Skywalk

Neexistuje asi viac efektný spôsob, ako si čo najviac užiť krásnu prírodnú kulisu Dachsteinskeho ľadovca. Aspoň s týmto zámerom tento visutý most s celkovou dĺžkou 100m a s výhľadom jednak na najvznešenejšie vrcholy Rakúska a taktiež do takmer 400 metrovej hĺbky, postavili. 

Dachstein-SkyWalk-Bridge

Tí, ktorí majú nervy z ocele sa môžu tiež vydať po schodoch, ktoré vedú do prázdna, nakoľko je súčasťou mostu aj sklenená platforma, ktorá umožňuje návštevníkom“vznášať sa” akoby nad skalami, takmer 400 metrov presne nad úpätím skaly, a zažiť tak pocit čistej slobody. 

• Peak Walk

Prvý visutý most, ktorý spája dva horské štíty. Tento most sa nachádza v nadmorskej výške 3 000 m n.m., je 107 m dlhý a 80 cm široký. Táto nová pýcha ľadovcového areálu Glacier 3000, spája vrchol View Point s o päť metrov vyšším vrcholom Scex Rouge. Prechádzka po moste v takejto výške musí byť úžasným zážitkom. Navyše, ak máte veľkolepý výhľad na 24 alpských vrcholovvrátane ikonického Mont Blancu, Matterhornu, Eigeru a ďalších.

 

• Titlis Cliff Walk

Tento most dlhý 150 metrov drží rekord ako najvyššie položený visutý most v Európe. Visí vo výške 457 metrov nad ľadovcom, v Engelbergu, v známom lyžiarskom stredisku Titlis. Vo výške cez 3020 metrov si môžete užiť prechádzku po visutom moste nad 500 metrovou priepasťou. Pri peknom počasí môžete z neho pozorovať susedný vrchol Titlisu (3239 m), i ďalšie vrcholy Urnských Alp a taktiež južnejšie položených Berských Alp, vrátane štvortisícového masívu Jungfrau.

titlis

• Trift 

Most Trift  patrí k najvyšším a najdlhším mostom pre peších v  Alpách. V prekrásnej lokalite Gadmen v Bernských Alpách prekračujú turisti po lanovom moste dlhom 170 metrov stometrovú roklinu nad ľadovcovým jazerom Trift. Horská chata Tift bola kedysi dostupná jednoducho – po zemi. Po tom, čo sa tunajší ľadovec začal zmenšovať, sa však tento most stal jediným spôsobom, ako sa k chate dostať. 

• Aiguille du Midi

Tento most je krátky a stabilný a nachádza sa 3842 m nad morom. Ak sa k nemu chcete dostať, musíte sa zviesť lanovkou s najvyšším prevýšením na svete. Zo Chamonix (1035 m n.m) to s jedným prestupom zvládnete až do vrcholovej stanice (3 777 m n.m) len za dvadsať minúť. Odtiaľ vedie cesta cez tunel k výťahu na samotný Aiguille du Midi (3 842 m n.m).

49327977
/© autor: jarl pettersson/

Komu nestačí most či niekoľko vyhliadkových terás, môže si svoju odvahu otestovať v priehľadnej kocke, ktorá sa týči nad kilometrovou priepasťou. Atrakcia má príznačný názov Krok do prázdna.

pas-dans-le-vide-compagnie-du-mont-blanc-photo-bertrand-delapierre