10 turistických trás, ktoré vás nabijú energiou

Magazín National Geographic sa rozhodol zostaviť rebríček 10 trekov sveta, ktoré vás nabijú energiou. Dôraz kládli nielen na cestu ako takú, ale do úvahy brali aj miestnu históriu a kultúru spätú s daným miestom. A samozrejmosťou je, že na každom treku zažijete skvelé outdoorové dobrodružstvo.

1. TE ARAROA TRAIL – Nový Zéland

3000 km dlhý diaľkový turistický chodník, ktorý vedie cez celý Nový Zéland. Začína v Cape Reinga v hornej časti severného ostrova a končí v Bluff na spodnom okraji Južného ostrova. Cesta prechádza cez rozmanitý terén- vetrom naviate piesočné pláže, prales, obrovské rieky a prekonáva vysoko položené horské priesmyky. 

tongariro-national-park-new-zealand
/foto od_ROBERT HARDING/ALAMY/

Pre inšpiráciu sledujte video Te Araroa trail-pešo cez Nový Zéland

2. TOUR DU MONT BLANC, Francúzsko-Taliansko-Švajčiarsko

Objavte krásy Álp a užite si pohľady na množstvo impozantných vrcholov a ľadovcov. Počas takmer 170 km budete prechádzať cez lúky plné kvetov či exponované hrebene. Kedy najlepšie vyraziť? V lete keď sú otvorené horské chaty, najvhodnejší čas je júl až september.

hikers-tour-de-mont-park-france
/foto od_MENNO BOERMANS, AURORA/

3. PACIFIC CREST TRAIL – USA

PCT – 4280 kilometrov dlhá, značená, pešia trasa, s prevýšením 90 000 metrov, prechádzajúca naprieč územím USA. Trek prechádza 25-mi štátnymi parkami a 7-mi národnými parkami USA. Najlepšie obdobie na absolvovanie tohto diaľkového pochodu je apríl až október. 

pct_2017

Trasa sa vyhýba civilizácii a prechádza horskými terénmi a divočinou. Každý rok sa o jej zdolanie pokúsi zhruba 300 ľudí, ktorí majú ambície prejsť celú trasu na jeden záťah. Od Kanady až po mexickú hranicu sa budete pohybovať v lesoch, po lúkach a na horských hrebeňoch a to si vyžaduje naozaj silnú mentálnu a fyzickú kondíciu. Tí, ktorí trek absolvovali tvrdia, že je to prevažne otázka vôle a nemožno než s nimi súhlasiť.

/ sleduj video Pacific Crest Trail – 4280 km dlhé putovanie /

4. EVEREST BASE CAMP TREK – Nepál

Asi najznámejší trek v Himalájach vás zavedie po chodníkoch šerpov až do základného tábora pod najvyššiu horu sveta, pod majestátny 8 848 metrov vysoký M. Everest. Západ slnka za najvyššími horami planéty, budhistické kláštory postavené vysoko v horách, spoznávanie života pôvodných obyvateľov tohto kraja – Šerpov, ktorí neodmysliteľne patria k týmto horám a k histórii veľkých himalájskych dobrodružstiev. Pri dĺžke trasy 112 km by vám malo stačiť 16 dní na jej zvládnutie. Vyraziť môžete cez jarnú /marec až máj/ alebo jesennú sezónu /september až november/.

everest-base-camp-hike
/foto od_JOEL ADDAMS, AURORA/

Ako to vyzerá, keď sa človek rozhodne vystúpiť zo svojej zóny komfortu a vystúpiť na výhľadový kopec pod Everestom. Sám, bez nosičov a sprievodcu. Sleduj video Úplne sám na zimný Everest Base Camp Trek

5. OVERLAND TRACK – Tasmánia

Jedna z najznámejších turistických trás v celej Austrálii, ktorá sa nachádza v národnom parku Cradle Mountain-Lake St Clair v Tasmánii. Viac ako osem tisíc turistov ročne dokončí túto 65 km dlhú trať. Mnohí si pochod ešte predlžujú o túru pozdĺž jazera St Clair. Trasa prechádza cez nedotknuté hory, dažďový prales, divoké rieky či alpské pláne. Kedy vyraziť? Najlepšie od októbra do mája.

overland-track-trail-tasmania
/foto od_JOHNATHAN AMPERSAND ESPER, AURORA/

6. KARIBU TRACK, Arctic NP a Arctic National Wildlife Refuge – Aljaška

Vyrazte na koniec sveta. Na Aljaške na vás čaká neopísateľná nespútaná divočina. Ak sa chcete presvedčiť o skutočnom divokom zázraku, vydajte sa za stádami karibu, ktoré sa v obrovských stádach pohybujú cez brány arktického národného parku, na rozlohe 8,4 milióna hektárov, ležiaceho tesne nad arktickým polárnym kruhom. Počas jarnej či jesennej migrácie soba severoamerického sa môžete vydať na trasu dlhú 193 až 643 kilometrov.

PhotomatixResults02-03
/www.alaska.org/

7. KUNGSLEDEN – Švédsko

Švédska Kráľovská cesta (Kungsleden, Kingstrail), je značená trasa naprieč celým Švédskom a je dlhá 440km. 
Ak by ste chceli vyraziť, tak najlepší čas je august až začiatok septembra. 

014
/foto od_Ľubomír Drápal/

Pre inšpiráciu si prečítajte cestopis Laponsko 2014 – trek švédskou divočinou

8. PÚŤ DO SANTIAGA DE COMPOSTELA – Španielsko

Čo stále láka tisíce ľudí na ‘stredovekú’ púť do Santiaga de Compostela? Do cieľa, k impozantnej katedrále svätého Jakuba v Santiagu de Compostela, vedú viaceré cesty, sú rôzne dlhé a rozdielne náročné.

Každoročne vyrazia tisíce ľudí na duchovnú cestu – čo hľadajú všetci títo študenti, predavači, lekári, učitelia, manažéri na Svätojakubskej ceste? Motivácia mnohých pútnikov sa storočiami zmenila. Pre mnohých z nich už nie je náboženský prvok to hlavné. Na púť sa vydávajú, aby zažili dobrodružstvo a aby si jednoducho vyčistili hlavu od každodenných pracovných či rodinných problémov. Hľadajú a nachádzajú pokoj a samých seba.

14975981_1598327377139201_2023892728_o

Za 39 dní som prešiel 920km cez nádhernú, rozmanitú krajinu. Bola to úžasná životná skúsenosť, ktorú každému vrelo odporúčam!

/ sleduj video Púť do Santiaga de Compostela – úžasná životná skúsenosť /

9. TORRES DEL PAINE,Patagónia, Čile

Kto by aspoň raz nesníval o tom, vyraziť do Patagónie, krajiny prírodných divov, s príchuťou tajomna, drsnosti a exotiky. Priezračné jazerá, praskajúce ľadovce, ostré skaly a zvedavé lamy sú len zlomkom toho, čo v tejto časti sveta môžete nájsť. W okruh v NP Torres del Paine je dlhý len 60 km, ale plný prírodných krás, pri ktorých zaplesá srdce nejedného milovníka prírody. Najlepší čas na túry je od októbra do apríla.

16798010_1429971350360729_6856328623013198495_o

/ sleduj video Patagónia – krajina prírodných divov /

10. CESTA HRDINOV SNP, Slovensko

To najlepšie nakoniec. Sen mnohých “bláznov”, ktorí tajne snívajú, že raz prejdú pešo cez celé Slovensko, od Dukly po Devín – tzv. – Cestu hrdinov SNP. Najdôležitejšiu turistickú magistrálu na Slovensku, siahajúcu zo severovýchodu krajiny (Dukliansky priesmyk) až na západ po Bradlo. Odtiaľ pokračuje na Devín ako Štefánikova magistrála. Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinu významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania, alebo počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945.

13909117_1003643026415277_2374650770814209393_o
/foto_Matúš Lašan/

Ak sa aj ty chystáš na podobné dobrodružstvo klikni na článok pre info Cesta hrdinov SNP – najdlhšia pešia trasa na Slovensku je zážitok na celý život!